Už L. Karaliaus parlamentaro mandato naikinimą ketvirtadienį balsavo 89 Seimo nariai, prieš - 16, dar 13 tautos atstovų balsuodami susilaikė ir 12 biuletenių buvo sugadinti.

Kad būtų panaikintas A. Sacharuko mandatas, slaptu balsavimu pritarė tik 80 parlamentarų, prieš buvo 24, dar 13 susilaikė ir tiek pat biuletenių buvo sugadinti.

Seimo nario mandatas apkaltos proceso tvarka gali būti panaikinamas, jeigu tam pritaria ne mažiau nei 85 Seimo nariai.

L.Karalius: jaučiuosi teisus

L.Karalius apgailestavo, kad Seimas atėmė iš jo mandatą, tačiau sakė nesigailintis, kad pats jo neatsisakė.

„Nesigailiu. Reikėjo pabandyti. Jaučiuosi teisus, o Seimas pasirinko neteisingą išsivalymo būdą“, - DELFI sakė jis.

A.Sacharukas: nusivyliau politika

Aleksandras Sacharukas
A. Sacharukas sakė iš DELFI sužinojęs rezultatus ir esąs nustebęs. „Net 89 balsai už Liną? Tiek daug? Blogai jaučiuosi. Labai blogai. Valinskas su Kubiliumi norėjo atkeršyti man, o nukentėjo Linas. Aš labai nusivyliau politika, bet dar ketinu nuveikti kelis rimtus darbus, kurie sudrebins Lietuvą. Pamatysite“, - sakė jis, bet detaliau nepristatė savo ketinimų.

K.Masiulis: L.Karalius buvo lyg paralyžiuotas, o A.Sacharukas visus spaudė

Suskaičiavus balsavimo rezultatus, buvęs apkaltos komisijos pirmininkas, konservatorius Kęstutis Masiulis, dalyvavęs balsų skaičiavimo procese pasakojo, kad kai kurie sugadinti biuleteniai buvo pažymėti labai vienodai – arba perbraukti kryžiumi, arba žvaigžde.

K. Masiulis sako nenorįs įtarti ko nors neįprasto, bet teigė, jog jam keista, kai raštingi Seimo nariai nebalsuoja nei „už“, nei „prieš“, nei išreiškia susilaikymą. „Aš net nežinau, ar čia įvyko Seimo apsivalymas, ar dar kartą Seimas patyrė gėdą. Manau, kad kažkuria prasme patyrė gėdą, nes kaltesnis žmogus išsaugojo mandatą, o mažiau kaltas yra nubaustas. Galų gale mes turėsime vieną Seimo narį, kuris yra neprisiekęs“, - teigė K. Masiulis.

Parlamentaras taip pat priminė, kad tuo atveju, jeigu A. Sacharukas būtų praradęs Seimo nario mandatą, jam grėstų baudžiamoji atsakomybė už dokumentų klastojimą, tuo metu L. Karaliui ji negresia.

„Aš manau, kad A. Sacharukas labai daug veikė, jis labai stengėsi, skirtingai nuo L. Karaliaus, kuris tik liūdėjo ir pergyveno. Netgi man žmogiškai jo dar labiau dėl to gaila. Jis buvo lyg paralyžiuotas, nieko neveikė. A. Sacharukas, jo draugai, frakcija iš esmės gynė jį vieną. Ir kalbino visus, šnekino, šantažavo. Net ir mane patį spaudė, grasindamas, kad turi kažkokį kompromatą. Ir svarbiausia, kad girdint dar ir kitiems“, - pasakojo K. Masiulis.

Politikas pridūrė įtaręs, jog balsavimas gali pasibaigti panašiai, nes, jo nuomone, A. Sacharukas, neužsitikrinęs paramos, nebūtų laukęs galutinio balsavimo ir būtų iškart atsistatydinęs.

A.Kubilius: A.Sacharuko išlikimą galėjo lemti „individualus darbas“

Vertindamas pasibaigusios apkaltos rezultatus, premjeras Andrius Kubilius juo pavadino iškalbingais ir pripažino, jog Seimo tai nepuošia. Tačiau ministras pirmininkas sako, kad nevienodą situaciją galėjo lemti individualus A. Sacharuko darbas su Seimo nariais bei tam tikras opozicijos blaškymasis – mat didžiausia opozicinė jėga – socialdemokratai – tik šįryt paskelbė balsuosią už mandatų naikinimą.

„Gali būti labai daug įvairių faktorių. Aš manau, kad individualus darbas galėjo turėti daug įtakos. Aš mačiau, bent jau šiandien, labai daug pastangų dirbti su opozicija“, - po balsavimo sakė A. Kubilius.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė savo ruožtu teigė šioje situacijoje įžvelgianti ir pliusų, ir minusų. Ji padėkojo „teisingai balsavusiems“ Seimo nariams.

„Ne visiškai čia viskas yra juoda, kaip atrodė iš pat pirmo karto pamačius rezultatus. Tačiau yra dar apie ką pamąstyti, yra tam tikras netikėtumas, kadangi pozicijos yra skirtingos. Dabar staiga negalėčiau pasakyti, kodė taip įvyko – kodėl Seimo nariai vienaip balsavo dėl L. Karaliaus, kitaip – dėl A. Sacharuko, nes iš esmės mūsų uždavinys buvo tai, kad mes turėjome Konstitucinio Teismo išvadą, kuri abiem atvejais buvo ta pati“, - teigė I. Degutienė.

Parlamento vadovė taip pat gana teigiamai vertina siūlymą kreiptis į Konstitucinį Teismą su klausimu, ar galioja A. Sacharuko Seimo nario priesaika, mat jis vis tiek yra pripažintas pažeidęs Konstituciją ir sulaužęs priesaiką.

Balsavo drausmingai

Politikai balsavo itin drausmingai – iš 140 Seimo narių prie balsadėžės atėjo 130 parlamentarų.

Nebalsavo tik 8 Krikščionių partijos frakcijos nariai (tarp nebalsavusių buvo ir A. Sacharukas su L. Karaliumi), taip pat sergantis Mišrios grupės narys Valerijus Simulikas ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijoje dirbantis Petras Gražulis.

Iš Krikščionių partijos frakcijos gretų prie balsadėžės atėjo tik Laimontas Dinius, Jonas Stanevičius, Vytautas Kurpuvesas ir Mantas Varaška.

DELFI primena, kad Konstitucinis Teismas abu šiuo parlamentarus yra pripažinęs pažeidusiais Konstituciją ir sulaužiusiais Seimo nario priesaikas.

L. Karalius apkaltos sulaukė, nes šių metų sausio mėnesį pratęstos Seimo sesijos metu keliavo po pietryčių Aziją, tuo metu A.Sacharukas už jį balsavo plenarinių posėdžių metu.

Apkaltas abiem Seimo nariams organizavo jų politiniai oponentai iš Tautos prisikėlimo partijos. Abu politikai į Seimą pateko pagal šios partijos kandidatų sąrašą, tačiau vėliau atsiskyrė, sukūrė „Vienos Lietuvos“ frakciją, galiausiai susibūrė į Gedimino Vagnoriaus vadovaujamą Krikščionių partiją ir sukūrė šios partijos frakciją Seime.