Šiemet Vilniuje pakartotinai išleistos monografijos "Lietuvos žydų kelias" autorius, vienas iš litvakų kongreso organizatorių S.Atamukas BNS korespondentui šį forumą pavadino "istoriniu įvykiu".

Pasak mokslininko, tai, kad kadaise didelė, o dabar negausi Lietuvos žydų bendruomenė sugebėjo surengti puikiai organizuotą turiningą pasaulinės reikšmės įvykį, rodo jos gyvybingumą, sugebėjimą išsaugoti tradicijas neįkainojamas dvasines vertybes.

"Kongresas padėjo sutelkti jėgas, kurios padės išsaugoti ir praturtinti litvakų dvasinį palikimą, stiprinti ne tik jų tarpusavio santykius, bet ir ryšius su Lietuva", - kalbėjo S.Atamukas.

Jo teigimu, tiems, kas, valdant sovietams, išvyko į Izraelį, kelia nuostabą, kad per dešimt nepriklausomybės metų pavyko atkurti ir suformuoti turtingą žydų gyvenimą.

Praėjusį penktadienį prasidėjusiame ir iki rugpjūčio 30 dienos vyksiančiame kongrese dalyvauja apie 300 žinomų veikėjų iš 12 valstybių - Lietuvos, Izraelio, JAV, Kanados, Prancūzijos, Meksikos, Vokietijos, Nyderlandų, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių.