Blogos mintys nenukrenta iš dangaus, svarbu jas analizuoti

Diskusijos dalyvė Giedrė Valavičiūtė, iniciatyvos „Dydis nesvarbu įkūrėja“ pabrėžė, kad meilės sau terminas tampa kiek nuvalkiotu. Moteris papasakojo savo asmeninę patirtį ir kas jai padėjo labiau save pamilti.

„Klausimas, ar aš noriu meilės sau, dažnai šią frazę sunku apibrėžti. Būna visokių momentų gyvenime, bet ar tai reiškia, kad aš savęs nemyliu.

Mėnesį gydžiausi nuo emocinio valgymo sutrikimo. Tos mintys nenukrenta iš dangaus, va, dabar savęs nekęsiu, jos iš kažkur ateina. Atradau, kad galima ieškoti tų minčių priežasties. Santykiuose mes išgyvename ir pakilimus, ir nuosmukius. Neigiamos mintys eina į destruktyvą.

Tada aš save stabdau ir analizuoju, kodėl aš save niekinu. Tas priežasčių ieškojimas po truputį ramina. Gal kažkas iš aplinkos sukėlė tą neigiamą jausmą ir tada tu tą neigiamą jausmą kaupi ir transliuoji į save“, – kalbėjo G. Valavičiūtė.

Kita diskusijos dalyvė dainininkė Monika Linkytė atskleidė, kad jai minčių apie nemeilę sau pasitaiko. M. Linkytė atviravo, kad kylant jos, kaip dainininkės, karjerai ji vis buvo nepatenkinta savimi ir viduje galvodavo, kad nėra dar pakankamai gera.

„Pradžioje buvo svajonė, kad į mano koncertą ateitų 400 žmonių, tada norisi 1000, tada – 1500 ir vis negerai. Stovinčią scenoje Trakuose su vienu geriausiu orkestru save pagavau, kad man vis negana. Vis randu, kad galiu save paplakti.

Kai pažinau šitą jausmą, pradėjau galvoti, kodėl taip jaučiausi. Grįžau į vaikystę, atpažinau tą mažą Moniką, ir supratau, kad vaikystėje įgijau ir taip 20 metų nešiojausi tą jausmą, kad vis man neužtenka ir nesu patenkinta“, – kalbėjo M. Linkytė.

Monika Linkytė

Atsakymai neateina per 10 minučių

Lietuvos teatro ir kino aktorius, renginių vedėjas Dominykas Vaitiekūnas mano, kad meilė sau tai nėra primityvus priėjimas prie veidrodžio ir savęs gyrimas ar drąsinimas.

„Meilė sau yra kontaktas su savimi ir sugebėjimas priimti tas savo dalis, kurios yra nepatogios, savęs priėmimas, kai sau prieštarauji – tai labai svarbu. Reikia priimti save ir kai nesi užtikrintas kažkuo ar negali padaryti sprendimą. Reikia suvokti, kad tai nėra blogai.

Man asmeniškai psichoterapija yra kaip Seimas ar koks nors komitetas – sėdi ten kažkas ir svarsto, ką man galima daryti, ko ne. Dažnai viduje atsiranda teiginiai, tai negražu, ką kiti apie tai pagalvos. Tas vidinis komitetas vis kritikuoja, veja daryti visokių darbų. Nuomonės mano galvoje pastoviai gyveno ir aš buvau jomis patikėjęs. Tad, dabar reikia „atitikėti“ atgal. Nėra jokio komiteto manyje. Tuos atsakymus, kai ieškai – randi. Tereikia nesustoti, nes per 10 minučių jų nerasi“, – jaunimui patarimus dalijo D. Vaitiekūnas.

Tautos meilės ir atjautos jausmai yra pažeisti

Depresijos gydymo centro įkūrėja ir psichologė Aušra Mockuvienė teigė, kad apie tai su klientai kalba kiekvieną dieną. Psichologė pritaria, kad pati formuluotė kiek atstumia.

„Klientai sako, kad taip, žinome, kad reikia mylėti save, bet visi klausia, kaip tai daryti. Tai yra vienas iš dalykų, kurie turi ateiti iš tėvų. Vakar buvo Baltijos kelio jubiliejus, mes, kaip tauta, turime daugybę traumų, kurios eina per daug kartų. todėl meilės, užuojautos, kiti šilti jausmai yra pažeisti.

Kas yra frazė „Mylėk save“? Daug kas susideda iš daug smulkių kasdienių dalykų. Yra gyvenime daug sudėtingų dalykų, prieštaringų jausmų ir žmogui visus juos reikia mokėti priimti. Negalima tiesiog priversti kažką kažką mylėti. Nėra viskas taip paprasta, labai svarbu pažinimas ir atjauta. Juk žmonės padaro klaidų, reikia tai gebėti priimti“ , – kalbėjo A. Mockevičienė.

Dominykas Vaitiekūnas

Nereikia bijoti vienatvės

Diskusijos dalyviai beveik vienbalsiai sutarė, kad kiekvienam save norinčiam mylėti asmeniui rekomenduojama skirti laiko sau, labai sveika, pabūti vienam, atvirai kalbėtis su savimi, nebijoti vienatvės.

„Turime santykį su draugais, šeimos nariais. Mes negalime turėti kokybiškų santykių, jei mes neturime meilės sau. Kartą išvažiavau prie jūros ir atostogavau viena. Visur buvau viena ir suvokiau, kad su niekuo nereikia nieko tartis. Tuomet manyje daug kas atsivėrė. Buvo nuostabu girdėti tik save.

Nesakau, kad reikia visada taip gyventi ir pamiršti kitus. Raktas yra harmonija ir balansas, bet kartais nuostabu pabūti su savimi. Santykiui su savimi nebūtina kažkur vienam išvažiuoti atostogų. Galima skirti 15 minučių, paskui daugiau, reikia tą praktikuoti. Kiekvienas žmogus natūraliai prieina prie to noro pabūti su savimi“, – atviravo M. Linkytė.

„Iš tikro, kiek pavojinga per daug laiko skirti sau, nes gali paskui per daug į tai nueiti. Po nutrūkusių santykių teko mokytis būti su savimi. Neturėjau antros pusės, irgi važiavau vienas atostogauti ir man buvo labai smagu. Būnant vienam, ateina daug visokių minčių, ir jos nebūtinai jos yra blogos. Dabar man reikia kartais tiesiog atsiskirti ir pabūti vienam, persikrauti“, – apie buvimą su savimi pasakojo D. Vaitiekūnas.

Iniciatyvos „Dydis nesvarbu įkūrėja“ Giedrė Valavičiūtė mano, kad labai svarbus santykis ne vien su savimi, bet ir su kitais. Dažnai, neigiamos mintys aplinkinių atžvilgiu atspindi žmogaus vidines problemas ir kenkia pasitikėjimui savimi bei savęs mylėjimui. Analogiškai, asmeniui milžinišką įtaką daro jį supantis pasaulis.

Svarbu filtruoti informaciją

„Aš labai dažnai galvodavau, kad visko darau nepakankamai. Ypač, tai vyksta tada, kuomet daug laiko leidi socialiniuose tinkluose, seki žmonės ir pradedi, norom – nenorom, save su jais lyginti. Supratau, kad reikia tiesiog tą informaciją, kuri šiuo atveju tave žaloja, ištrinti iš savo gyvenimo.

Meilė sau yra sugebėjimas priimti šalia esantį kitokį ir nesistengti jo pakeisti. Dažnai žmonės vertina kitus, o kaip tu vertini kitus žmonės, tos pačios problemos slypi ir tavyje. Jeigu tu gatvėje pastebi ir niekini storas moterų šlaunis, tai, galimai pati dėl to turi problemų ir pastoviai apie tai galvoji. Santykiai ir potyriai su kitais žmonėmis atspindi to žmogaus vidinius jausmus“, – kalbėjo G. Valavičiūtė.

„Vienas iš didesnių jausmų, kuris trukdo mylėti save, yra kaltė. Dėl visko jautiesi kaltas, kad nesportuoji, kad neatostogauji, kad nepavyko renginys, kad patinka bernai, kad blogas oras ir taip toliau, esi kaltas dėl visko. Reikia pažinti tą jausmą ir jį suprasti. Gal tu visai nesi kaltas, o „lochai“ yra visi kiti“, – publiką linksmino D. Vaitiekūnas.