Jis teigė, kad Rusija turi nutraukti ukrainiečių laivų blokadą Azovo jūroje.

„Tai ne kas kita, kaip agresijos tąsa, nes Azovo jūra pagal susitarimą tarp Rusijos Federacijos ir Ukrainos yra bendro naudojimo ir šitie laivai Mariupolyje nevykdė jokių operacijų“, – BNS sakė ministras.

„Ta fizinė blokada, koviniai veiksmai ir laivų parėmimas yra ne kas kitas, kaip agresija, kuri turi būti pasmerkta ir liautis“, – pridūrė jis.

L. Linkevičius teigė besitikintis, kad tarptautinė bendruomenė dėl sekmadienio įvykių Kerčės sąsiauryje „išsakys labai griežtą poziciją ir pareikalaus iš Rusijos nutraukti šitą blokadą ir šitus veiksmus“.

Kijevas sako, kad Rusijai atidengus ugnį į Ukrainos laivus buvo sužeisti du jos kariai.

Incidentas įvyko Kerčės sąsiauryje – siaurame vandens kelyje, jungiančiame Juodąją jūrą su Azovo jūra. Pastaroji pagal 2003 metų susitarimą yra naudojama tiek Ukrainos, tiek Rusijos.

Ukrainos karinės jūrų pajėgos pranešė, kad trys jų laivai – du mažieji šarvuotieji kateriai, „Berdiansk“ ir „Nykopol“ bei vilkikas „Jany Kapu“ – sekmadienį plaukė per sąsiaurį pakeliui iš Odesos į Mariupolio uostą.

Kariškiai nurodė, kad Rusijos pakrančių apsaugos laivas „Don“ pirmiausiai taranavo vilkiką, tuomet apšaudė vieną iš katerių.

Tuo metu Ukrainos naujienų portalas „InfoResist“ citavo šaltinį Gynybos ministerijoje, sakiusį, kad šeši ukrainiečių įgulų nariai yra sužeisti, iš jų du – sunkiai.

Galiausiai visi trys ukrainiečių laivai buvo užimti Rusijos specialiųjų pajėgų, nurodė Ukrainos karinio laivyno vadovybė.

Farvaterį po Krymo tiltu, jungiančiu pusiasalį su Rusijos žemynine dalimi, Rusija užblokavo, pastačiusi skersai jo tanklaivį. Aplink incidento vietą skraidė Rusijos kariniai lėktuvai ir sraigtasparniai.

Maskva apkaltino Kijevą, kad jo laivai neteisėtai įplaukė į Rusijos vandenis ir sąmoningai provokuoja konfliktą. Maskva teigia, kad Kerčės sąsiauris yra jos vandenys.

Ukraina sako, kad informavo apie planus pasiųsti savo laivus į Mariupolį.

Kijevas ir Vakarai kaltino Maskvą sąmoningai trukdant laivams plaukioti į šį uostamiestį, gyvybiškai svarbų Ukrainos pietryčių regiono sunkiajai pramonei.

Mariupolis yra šalia Rusijos remiamų separatistų kontroliuojamų teritorijų, dėl kurių kilęs konfliktas nuo 2014 metų nusinešė daugiau kaip 10 tūkst. žmonių gyvybių.