Balandžio 3 dieną L. Linkevičius Vašingtone dalyvavo žymaus analitinio centro - Atlanto Tarybos - organizuotoje diskusijoje Baltijos valstybių ir JAV bendradarbiavimo tema.

„Iš šio istorinio Baltijos valstybių ir JAV Viršūnių susitikimo išvykstame su geriausiais įspūdžiais. Išgirdome apie Baltijos valstybių ir JAV norą toliau stiprinti transatlantinius ryšius. Viso to reikia tam, kad drauge galėtume efektyviai kovoti su terorizmu, hibridinėmis grėsmėmis, agresyviu kai kurių valstybių elgesiu. Drauge su JAV mes galime daug nuveikti tiek kovoje su terorizmu, tiek reformuojant NATO, tiek nustatant būsimus ES-NATO santykius“, - sakė ministras.

L. Linkevičius taip pat pabrėžė, kad iki šiol buvo nepakankamai įsiklausyta į prieš dešimtmetį skambėjusius perspėjimus dėl Rusijos elgesio ir kad būtina savo politiką formuoti atsižvelgiant į šios šalies žingsnius ir įvykius, o ne žodinius pareiškimus. Realus požiūris ir nuosekli politika yra reikalinga tam, kad būtų galima deramai rūpintis piliečių ir visos transatlantinės erdvės saugumu.

Ministras pažymėjo, kad iš JAV Lietuva prašo pagalbos užpildyti gynybos pajėgumų trūkumus, įskaitant oro gynybą. „Norime, kad padėtumėte mums kelti gynybinius pajėgumus. Amerikos karių buvimas Lietuvoje ir Baltijos šalyse yra geriausia atgrasymo priemonė“, - teigė L. Linkevičius.

Diskusijoje Atlanto Taryboje taip pat dalyvavo Estijos Prezidentė Kersti Kaljulaid, Latvijos Prezidentas Raimondas Vėjuonis, JAV Prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Herbertas Raymondas McMasteris.

Balandžio 2-4 dienomis užsienio reikalų ministras L. Linkevičius Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės delegacijoje dalyvauja Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų viršūnių susitikime Vašingtone. Baltijos šalių prezidentų vizitas organizuojamas minint Lietuvos, Latvijos ir Estijos nepriklausomybių šimtmetį.