„Kelias yra nurodytas – jei buvo abejonių arba paieškų keisti įstatymus, dabar jau po Konstitucinio Teismo išaiškinimo yra aišku, kad vienintelis kelias yra referendumas. Kitas būdas yra nieko nedaryti. Aš manau, kad tai nėra būdas. Turime daryti“, – įsitikinęs L. Linkevičius.

Pasak Lietuvos diplomatijos vadovo, dvigubos pilietybės idėja pagaliau tampa populiari, ji apklausose pelnė daug simpatijų. „Tą turime daryti visi – politinės partijos, judėjimai, žurnalistai, visi kartu pasiruošti ir laimėti referendumą“, – sakė L. Linkevičius.

Užsienio reikalų ministro įsitikinimu, yra tikėtina, kad šiuo klausimu pavyks pakelti pakankamai rinkėjų nuo sofos, ir paskatinti ateiti prie balsadėžių, kad referendumas įvyktų.

„Esame pakėlę. Prieš ketvirtį amžiaus buvo referendumas dėl svetimos kariuomenės išvedimo. Žinoma, kas nors sakys, kad negali to lyginti, bet tada beveik 80 proc. atėjo. Galime tą padaryti“, – teigė L. Linkevičius.

Pasak jo, viena iš galimų datų referendumui būtų 2019 metai, kai bus prezidento rinkimai.

„Skeptikams pasakysiu, buvo tokių nuomonių, tarkim, kad pralošime – ir viskas. Nėra viskas. Po metų vėl galima kartoti, jei nepavyksta konstitucinės pataisos“, – sakė L. Linkevičius.

Pasak jo, dvigubos pilietybės skeptikų mąžta. „Prieš dešimt metų jų buvo daugiau, kaip ir pykčio tiems, kurie išvažiavo. Dabar supratimas auga, nes kiekviena šeima turi arba artimą giminę, arba bent jau draugą, kuris išvažiavo. Tas ryšys yra reikalingas – tiek emocinis, tiek praktinis – ir pagaliau smagiau būtų, jei mūsų būtų keturi, o ne mažiau nei trys milijonai“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Palaiko ir kiti politiniai lyderiai

Referendumo idėją palaikė ir premjeras Saulius Skvernelis, ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Manau, kad čia yra sunkiausia idėja, kurią reikės įgyvendinti, nes tai yra susiję su referendumu. Lietuvoje buvo pakankamai daug referendumų, o sėkmių ne tiek jau daug. Didžiausias iššūkis yra, kad referendumas įvyktų“, – sakė S. Skvernelis žurnalistams per „Didžiąją idėjų ir pokyčių konferenciją“.

Pasak jo, politikai dar turi daugiau negu metus sutelkti žmones, kurie tiki, kad dviguba pilietybė yra reikalinga ir padeda išsaugoti tarp Tėvynės ir iš jos išvykusių žmonių.

Seimo pirmininkas patikino, kad referendumas liko vienintelis kelias dvigubos pilietybės įteisinimui.
„Ji yra labai svarbi, ji yra labai reikalinga, visi tuo tiki, bet mes esame negalimybėje kitaip jos įteisinti nei refrendumu. Todėl mums reikia nuo šiandien pradėti, ir jau pradėjome, telkti žmones referendumui, nes turi balsuoti ne mažiau 50 proc. visų balsuoti turinčių teisę žmonių“, – sakė V. Pranckietis.

Pasak jo, šiuo klausimu ypatingai svarbu sutelkti užsienyje gyvenančius lietuvius.

„Iš 300 tūkst. jų rinkimuose balsuoja tik apie 20 tūkstančių“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Kaip DELFI jau rašė, iš 1500 registruotų idėjų Lietuvai išrinktos ir ketvirtadienį paskelbtos šios:
– dvigubos pilietybės įteisinimas,
– mokytojas – prestižinė profesija iki 2025 m.,
– pagalba jaunoms šeimos įsigyjant būstus ir biurokratijos mažinimas skaitmenizuojant valstybės paslaugas.