„Išsakytas vieningas palaikymas JAV kaip sąjungininkui. Aišku, pabrėžta svarba tęsti kovą su terorizmu, kadangi jis regione iš tikrųjų neslopsta“, – po posėdžio BNS sakė Linas Linkevičius.

Anot jo, susitikimo dalyviai taip pat akcentavo, kad dabar visos pastangos turi būti nukreiptos į diplomatines priemones ir taikaus sprendimo paieškas.

L. Linkevičiaus teigimu, dėl NATO ir JAV vykdymų misijų Irake tęstinumo kol kas jokių sprendimų nėra.

„Šiuo metu NATO mokymo misija yra suspenduota, bet ne nutraukta. Jos ateitis bus aiški vėliau“, – sakė jis.

„NATO vadovybė palaiko kontaktus su Irako valdžia šiuo klausimu, kadangi buvo įvairių pareiškimų Irako parlamente, net reikalaujančių išvesti užsienio pajėgas. Ten yra gana nemažas susiskaldymas. Čia, matyt, dar reikės aiškintis“, – teigė L. Linkevičius.

„Lygiai tas pats pasakytina ir apie amerikiečių vadovaujamos koalicijos operacijos „Įgimtas ryžtas“ ateitį, kur dalyvauja mūsų kariai“, – pridūrė jis.

Lietuvos ministro teigimu, Šiaurės Atlanto Tarybos nariai pabrėžė abiejų misijų svarbą.

„Visų sąjungininkų nuomone, šių misijų vertė ir svarba labai didelė, bet, žinoma, turi būti sąlygos. Reikia išsiaiškinti dėl tų sąlygų ateities“, – sakė L. Linkevičius.

Per JAV ataką Bagdado tarptautiniame oro uoste penktadienį žuvo penki Irano revoliucijos gvardijos nariai, tarp jų ir generolas Qasemas Soleimanis, bei penki Irako „Hashed al Shaabi“ nariai.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį perspėjo, kad Jungtinės Valstijos yra nusitaikiusios į 52 objektus Irane, ir pagrasino „labai greitai ir labai smarkiai“ jiems smogti, jei šiitiška respublika pultų amerikiečių karius ar jų pozicijas.

Irano aukščiausioji nacionalinė saugumo taryba išplatino pareiškimą, kuriame nurodoma, kad Iranas atsakys į Q. Soleimanio nužudymą „tinkamu metu ir vietoje“, o Irako parlamentas paragino vyriausybę išprašyti JAV vadovaujamą koaliciją iš šalies.

Šiaurės Atlanto Taryba yra svarbiausia NATO politinių sprendimų priėmimo institucija. Ją sudaro visų Aljanso narių nuolatiniai atstovai, susirenkantys mažiausiai kartą per savaitę. Taryba taip pat susirenka aukštesniu lygiu, dalyvaujant užsienio reikalų ministrams, gynybos ministrams arba vyriausybių vadovams.