„Tikrai dirbame intensyviai su ES institucijomis ir norime, kad mūsų laikysena būtų tokia, kurią suprastų mūsų sąjungininkai. Noriu pabrėžti, kad jei bus pernelyg radikali, tokia nelabai praktiškai įgyvendinama, nerasime palaikymo savo sąjungininkų. O norime, kad jie įsitrauktų į šį procesą, kiek tai įmanoma. Kad tai realiai būtų, o ne vien žodžiais, ES rūpestis – saugumo reikalai, standartų laikymasis, įstatymų laikymasis. Tą ir siekiame daryti ir nemanyčiau, kad taip jau blogai sekasi“, – interviu portalui lrt.lt teigė ministras.

„Kiek tai duos rezultatų, čia kitas klausimas. Stengsimės tą daryti, bet tai nėra paprasta. Objektas yra statomas kitoje valstybėje, kuriai negalioja ne tik Lietuvos, bet ir, tiesą sakant, jokie kiti įstatymai ir tarptautinės teisės normos taip pat gana selektyviai taikomos“, – pridūrė L. Linkevičius.

Penktadienį BNS ministras patikslino, jog radikalu ir mažai realistiška būtų reikalauti jėgainės sustabdymo, jai pradėjus veikti.

„Ką reiškia pernelyg – jei mes reikalaujame, kad jėgainė neveiktų ar reikalausim, kad ją sustabdytų, kai ji pradės veikti – tai yra gana radikalu. Šiame etape mes turime kelti realistiškus reikalavimus, tokius, kurie suprantami mūsų sąjungininkams“, – sakė ministras.

„Kai buvo reikalaujama, sakysim, kad jie kitoje vietoje statytų elektrinę. Tai jie nepastatys kitoje vietoje, kai jau pastatė šioje vietoje, nors aikštelė netinkama ir tą mes esame ne kartą pabrėžę. Mes turime šioje situacijoje reikalauti, kad institucijos įsitrauktų ir stebėtų baigiamąsias fazes šios statybos ir reikalautų, kad būtų laikomasi saugumo standartų, nes kol kas kontrolė vykdoma tik jų pačių“, – BNS pridūrė L. Linkevičius.

Jis sakė nesutinkąs su vertinimu, kad Lietuvai nesiseka įkalbinti savo kaimynų nepirkti Astravo AE elektros.

„Mūsų kaimynai lenkai yra aiškiai pareiškę, kad nepirks tos elektros, kiek tai įmanoma. Ir mes esame priėmę įstatymus ir neketiname jų keisti“,– kalbėjo L. Linkevičius.

Bandymus siekti glaudesnių pragmatiškų santykių su Baltarusija ministras vadino labai teisingu taktiniu pokyčiu prezidento Gitano Nausėdos laikysenoje, nes „kalbantis su šia šalimi mes galime pasiekti daugiau naudos mūsų šaliai visais aspektais“.

„Ji (Astravo AE – BNS) jau pastatyta ir, tiesą sakant, 10 metų jau kaip buvo statoma, todėl turime tą realybę matyti. Noriu pabrėžti, ne susitaikyti, nes susitaikyti reikštų sutikti su tuo, kas įvyko. Ir prezidentas ne kartą yra pabrėžęs, kad mes nesutinkame su šia elektrine ir sieksime, kad jos nebūtų. Tačiau mažinti galimą žalą, kuri gali būti, jei ji pradės veikti“, – pabrėžė ministras.