„Mes ir toliau stipriname strateginę partnerystę. Padėkojau už ašinį JAV vaidmenį, užtikrinant Lietuvos ir viso regiono saugumą. Mes taip pat kartu palaikome Baltarusijos žmones, jiems tęsiant kovą už demokratiją“, – ketvirtadienį socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje rašė ministras po susitikimo su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo.

JAV Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus savo ruožtu teigė, kad M. Pompeo yra dėkingas Lietuvai už jos vadovaujamą vaidmenį, užtikrinant Baltarusijos nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą, taip pat demokratines jos žmonių teises.

Baltarusiją daugiau nei mėnesį krečia protestai po rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Kaip vėliau pranešė Užsienio reikalų ministerija, L. Linkevičius JAV valstybės sekretoriui perdavė praėjusią savaitę Lietuvos Seimo priimtą rezoliuciją dėl Baltarusijos ir pabrėžė, kad, norint sustabdyti represijas, žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijoje, Europos Sąjunga ir JAV turi veikti drauge.

Minima rezoliucija, be kita ko, A. Lukašenka įvardijamas neteisėtu vadovu, tarptautinė bendruomenė raginama bet kokius jo veiksmus siekiant sudaryti naujus susitarimus su Rusija vertinti kaip nusikaltimą prieš tautą, de facto šalies aneksiją.

„JAV ir Europos Sąjunga turi gilinti bendradarbiavimą, keistis informacija bei sutelkti jėgas dėl vieningo atsako žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijoje vykdžiusių pareigūnų atžvilgiu“, – sakė L. Linkevičius.

Ministras taip pat išsakė Lietuvos poziciją ir paprašė JAV paramos dėl Lietuvos pasienyje esančios Astravo atominės elektrinės. L. Linkevičius pabrėžė, kad šis Baltarusijos projektas vykdomas nepaisant tarptautinių organizacijų saugumo reikalavimų ir rekomendacijų.

Be to, Lietuva ir JAV pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo plėtojant penktosios kartos (5G) telekomunikacijų infrastruktūrą.

JAV administracija pastaraisiais metais spaudžia sąjungininkes neleisti Kinijos telekomunikacijų milžinei „Huawei“ dalyvauti kuriant 5G tinklus.

Panašias deklaracijas JAV anksčiau pasirašė su kitomis Baltijos šalimis ir Lenkija. Jose sutarta įvertinti, ar technologijų tiekėjai nėra kontroliuojami užsienio vyriausybių, kur nėra nepriklausomos teisminės priežiūros.

JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas (Robertas Gilkristas) šių metų vasarį interviu BNS sakė, kad Jungtinės Valstijos tikisi, jog Lietuva deramai rūpinsis 5G saugumu ir diegdama technologiją įvertins Kinijos keliamas grėsmes.

„Huawei“ savo ruožtu teigia, kad rūpinasi kibernetiniu saugumu bei laikosi tarptautinio šios srities reguliavimo, o jokios vyriausybės įstaigos ar išorinės organizacijos neturi „Huawei“ akcijų ir niekaip bendrovės nekontroliuoja.