Futbolo aistruoliams iš visų pasaulio šalių su nekantrumu laukiant kitą mėnesį prasidėsiančio 2018 metų pasaulio futbolo čempionato, Lietuvos užsienio reikalų ministras užsiminė, kad organizuoti tokį renginį Rusijoje – nekoks sumanymas – tiesiog „kvaila idėja“.

„Kvailų idėjų pasitaiko nemažai. Pavyzdžiui, dar viena kvaila idėja – rengti Rusijoje pasaulio futbolo čempionato finalą, – sakė „BuzzFeed News“ kalbinamas L. Linkevičius per praeitą savaitę vykusį interviu. – Tai visiškai kvaila, kadangi bus sukeltas nemenkas sąmyšis.“

„Jie vėl taps svorio centru“, – pranašavo L. Linkevičius. Verta prisiminti, kas įvyko po pastarąjį kartą Rusijoje surengto didelio masto sporto renginio – 2014 metų žiemos olimpinių žaidynių Sočyje.
Vos pasibaigus uždarymo ceremonijoms, Rusija įsiveržė į Ukrainą.

„Tie, kurie naiviai galvoja, kad sportas tėra sportas, o kultūra – kultūra, turėtų žinoti, kad Rusijoje – kitaip: ten viskas susiveda į politiką. Ten jau dabar švenčiama“, – sakė L. Linkevičius.

Lietuvos užsienio reikalų ministras taip pat išreiškė nerimą dėl Europos vienybės laikantis susitarimo dėl sankcijų, paskalbtų Rusijai po 2014 metais įvykdytos Krymo aneksijos.

„Ramūs laikai pasibaigė, – sakė jis. – Jei manote, kad viskas įvyks savaime, žinokite, jog taip nenutiks.“

Lietuvos užsienio reikalų ministras lankėsi Niujorke, kur turėjo dalyvauti susitikimuose Jungtinėse Tautose. Prieš tai jis buvo nuvykęs į Vašingtoną ir susitikęs su naujai paskirtu patarėju nacionalinio saugumo klausimais Johnu Boltonu.

L. Linkevičius, buvęs gynybos ministras ir kartą atstovavęs Lietuvai NATO, patikino, kad pokalbis su J. Boltonu, buvusiu ambasadoriumi Jungtinėse Tautose, praėjo sklandžiai: per jį buvo aptartas kitą mėnesį įvyksiantis NATO aukščiausiojo lygio susitikimas, diskutuota kai kuriais saugumo klausimais.

L. Linkevičius pasakė, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos „žodžiai yra griežti, tačiau požiūris teisingas – gynybai turi būti skiriama daugiau lėšų, europiečiai turėtų išleisti daugiau“.

Pačioje prezidentavimo kadencijos pradžioje D. Trumpas nurodė, kad NATO priklausančios Europos valstybės turėtų padidinti gynybai skiriamas išlaidas, nes tik taip, esą, gali pavykti pasiekti organizacijos apsibrėžtus tikslus. Visiškai neseniai JAV prezidentas dar kartą perspėjo tikslų nesugebančias pasiekti šalis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas akivaizdžiai viliasi, kad pasaulio futbolo čempionatas pasitarnaus propagandos tikslams ir padės pelnyti prielankumą tų, kurie laikosi neutralios pozicijos, kai kalbama apie Maskvos ketinimus.

Kad ir kaip būtų, L. Linkevičius nesistengia atkalbėti sportą mėgstančių žmonių nuo kelionės į pasaulio futbolo čempionatą. Jis pats paaiškino neturįs jokios teisės atkalbėti tų, kurie nori keliauti į Rusiją stebėti varžybų.

Verta priminti, kad Lietuvos nacionalinė futbolo rinktinė kvalifikacinėje šešių komandų grupėje liko penkta.

Paklaustas, ar Lietuva čempionate dalyvaus, L. Linkevičius tik nusijuokė. „Mes jį boikotuojame“, – pajuokavo jis.