„Jau praėjo 4 metai nuo Rusijos karinių veiksmų rytų Ukrainoje pradžios, bet politinio sprendimo perspektyva išlieka miglota. Kremliaus remiami separatistai nuosekliai destabilizuoja politinę ir saugumo padėtį Ukrainos rytuose – tai netoleruotina ir turi keistis. ESBO šalys privalo ieškoti naujų sprendimų, paremtų Minsko susitarimų įgyvendinimu“, – akcentavo užsienio reikalų ministras.

Ukrainos iniciatyva surengtoje diskusijoje apie žmogaus teisių padėtį Kryme L. Linkevičius atkreipė dėmesį į Rusijos nelegaliai aneksuotame pusiasalyje vykdomus sisteminius žmogaus teisių pažeidimus bei paragino stiprinti ESBO atsaką kovoje su iššūkiais žmogaus teisių ir pamatinių laisvių apsaugai.

ESBO šalių užsienio reikalų ministrai gruodžio 7-8 dienomis Vienoje aptaria svarbiausius iššūkius Europos saugumui, tokius kaip ESBO erdvėje vykstantys konfliktai, grėsmės žmogaus teisių ir laisvių užtikrinimui, ekstremizmo ir radikalizacijos stiprėjimas ir pan.

ESBO Ministrų Taryba yra svarbiausias šios organizacijos politinių diskusijų ir sprendimų priėmimo forumas. Kasmetiniuose susitikimuose užsienio reikalų ministrai apžvelgia ir įvertina organizacijos veiklą, diskutuoja aktualiausiais saugumo klausimais ir nubrėžia tolesnės veiklos gaires.

ESBO yra regioninė saugumo organizacija, vienijanti 57 Europos, Šiaurės Amerikos ir Centrinės Azijos šalis. Jai šiais metais pirmininkauja Austrija, iš kurios nuo 2018 metų sausio šią užduotį perims Italija.