„Pasakiau, kad mes turime imtis priemonių – įvesti individualias sankcijas prieš tuos pareigūnus ir atsakingus asmenis, kurie praktiškai falsifikavo rinkimus ir tuos, kurie vykdė smurtą gatvėse – tai vidaus reikalų ir specialiosios milicijos pajėgų vadovybė. Absoliuti dauguma pritarė šiam žingsniui ir todėl Komisijoje bus pradėtas techninis parengiamasis darbas, kad būtų paruoštos šios sankcijos“, – BNS sakė L. Linkevičius.

Jis taip pat sakė informavęs ministrų tarybą apie Lietuvos prezidento inicijuotą, Lenkijos, Latvijos ir Estijos vadovų remiamą trijų punktų planą, susidariusiai padėčiai išspręsti, raginantį nutraukti smurtą, išlaisvinti suimtuosius, nedelsiant inicijuoti dialogą su visuomene įsteigiant Nacionalinę tarybą, apimančią Baltarusijos valdžios ir pilietinės visuomenės atstovus.

L. Linkevičius pabrėžia, kad nors svarbu yra pradėti dialogą, net ir tuo atveju, jeigu Baltarusijos valdžia sutiks jame dalyvauti, tai nepaneigs to, kas jau įvyko.

„Dialogas jeigu ir prasidės, tai mes matome, kad jau įvykę yra daug ko. Net jeigu sustos visas tas smurtas, tai nereiškia, kad tai, kas įvyko, turi būti pamiršta. Visa tai reikia įvertinti atitinkamai“, – sakė ministras.

Taip pat L. Linkevičius pasiūlė steigti ES fondą nuo represijų nukentėjusiems baltarusiams ir sako sulaukęs palaikymo.

„Taip pat pasiūliau Europos Sąjungai įsteigti specialų fondą, kuris padėtų represijų aukoms ir iš principo tikrai sulaukiau palaikymo tiek iš kolegų, tiek ir iš Komisijos – tai yra labai gerai“, – sakė L. Linkevičius.

„Tai būtų tam tikra moralinė ir ne tik moralinė parama tiems, kurie nukentėjo“, – pridūrė ministras.

Pasak jo, dėl šio siūlymo toliau taip pat turės vykti techninis darbas, parengiant konkretų mechanizmą.

Ministras dėl susidariusios padėties Baltarusijoje taip pat pasiūlė ES artimiausiu metu inicijuoti specialią Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos sesiją Ženevoje.

Jis atkreipė dėmesį ir į Astravo atominės elektrinės klausimą, akcentuodamas tai, jog buvo skubama branduolinį kurą įkrauti likus dviem dienoms iki prezidento rinkimų. L. Linkevičiaus teigimu, tai parodo, jog buvo „žiūrima daugiau politinio kalendoriaus negu saugumo reikalavimų“.

„Pasiūliau, kad mes turime pareikalauti, kad būtų sustabdytas šis paleidimo procesas, kol jie neįgyvendins visų rekomendacijų, kurios buvo pateiktos tarptautinių organizacijų“, – sakė jis.

Pasak ministro, pilnos gatvės protestuojančių dėl rinkimų rezultatų žmonių rodo, kad Aliaksandras Lukašenka negali būti laikomas Baltarusijos prezidentu.

„Pabrėžiau, kad po to, kas įvyko, po tų rezultatų, kuriems mes nepritariame, prezidentu negali būti laikomas A. Lukašenka – tą turime irgi aiškiai konstatuoti“, – sakė L. Linkevičius.

Baltarusijos valdžiai pirmadienį paskelbus, kad A. Lukašenka rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, šalyje prasidėjo krauju ir suėmimais pasibaigusios protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą. Protestai šalyje tęsiasi ir penktadienį.

Baltarusijos valdžiai pradėjus paleidinėti šimtus per protestus sulaikytų žmonių iš milicijos skyrių ir sulaikymo izoliatorių, daugelis iš jų pasakoja, kad buvo sumušti, negavo maisto ir vandens, buvo verčiami miegoti lauke.