„Visą laiką siekiame internacionalizuoti šitą problemą, ypač įtraukti Europos Sąjungos institucijas, o Suomija yra pirmininkaujanti Europos Sąjungos šalis, tai darau tokią prielaidą, kad jeigu kilo šis klausimas, tai reikia padėkoti Suomijai, kad ji rodo tą interesą. Vėlgi, kai gautume daugiau detalių, būtų gal daugiau tų komentarų“, – BNS antradienį sakė L. Linkevičius.

Ministras pakartojo, kad Astravo AE yra visos ES problema ir būtų prasminga, jei Bendrijos šalys dalyvautų diskusijoje.

„Buvo pagal Europos standartus vykdomi vadinami streso testai Astravo elektrinei ir buvo pateiktos labai konkrečios rekomendacijos, tai mes siekiame, kad tos rekomendacijos būtų įgyvendintos iki elektrinės paleidimo. Kol kas mūsų kaimynai (Baltarusija – BNS) lyg ir neketina to daryti. Tai štai jeigu mūsų kolegos prisidėtų prie to įtikinimo, tai irgi būtų naudinga“, – argumentavo ministras.

„Apskritai mes norėtume įtraukti į šią diskusiją ne tik pirmininkaujančią valstybę, bet ir visas Europos Sąjungos šalis, nes tai yra – tai ne kartą deklaruota – visos Europos Sąjungos problema“, – pridūrė ministras.

Pirmadienį skelbta, kad Suomija pasiūlė Baltarusijai ir Lietuvai surengti trišales technines konsultacijas dėl Astravo AE statybos. Tai pareiškė Minske viešintis Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto (Pekas Havistas).

Jungtinių Tautų Poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste konvencijos (Espo) šalys šių metų vasarį paskelbė, kad Astravo AE statybų aikštelė buvo parinkta netinkamai, pažeidžiant konvenciją. Šį sprendimą parėmė visos Europos Sąjungos šalys.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas tuomet sakė, kad ši vienybė turėtų būti tęsiama ir kituose formatuose, įskaitant ir streso testų rekomendacijų įgyvendinimą.

Lietuva kritikuoja netoli jos pasienio statomos jėgainės projektą kaip nesaugų ir planuoja neįsileisti Astrave pagamintos elektros, tačiau jai nepavyko įtikinti kaimyninių regiono šalių padaryti to paties. Minskas atmeta kritiką.