„Pats susitikimo faktas siunčia labai aiškią žinią bei paramą Baltarusijos pilietinei visuomenei, paramą opozicijai. Macrono pareiškimas, kad Lukašenka turi trauktis – taip pat labai aiški žinia. Tai rodo labai aiškią poziciją, manau, kad ši tema bus gvildenama šiandien“, – LRT radijui sakė L. Linkevičius.

Anot jo, susitikimas buvo inicijuotas iš S. Cichanouskajos pusės, ir ji E. Macrono prašys tarpininko vaidmens.

„Lietuvos vaidmens nėra. Mes suteikiame saugumą. Opozicija ir Sviatlana Cichanouskaja veikia autonomiškai su savo patarėjais ir Koordinacinės tarybos nariais, kurių taip pat jau nėra Baltarusijoje.

(...) Lietuvos vaidmens čia nėra. Susitikimas turėtų įvykti privačiai. S. Cichanouskaja Prancūzijos prašys tarpininkavimo“, – teigė ministras.

L. Linkevičiaus teigimu, šią savaitę sankcijas Baltarusijai turėtų paskelbti Kanada, JAV bei Didžioji Britanija.

„Aiški,tarptautinė pozicija yra labai svarbi. Šiomis dienomis turi būti paskelbtos sankcijos iš Kanados ir Jungtinės Karalystės, JAV. Taigi procesas juda ne tik Europoje, bet ir pasaulyje“, – teigė jis.

Prancūzijos prezidentas antradienį vizito Lietuvoje metu susitiks su Baltarusijos opozicijos lydere S. Cichanouskaja.

S. Cichanouskaja, į Lietuvą pasitraukusi po ginčijamų prezidento rinkimų, pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad paprašė šio susitikimo ir paragino E. Macroną tarpininkauti sprendžiant Baltarusijoje kilusią politinę krizę.

„Protestai nesustos“, – interviu sakė 38-erių opozicijos lyderė, pridurdama, kad Baltarusijai „labai reikia“ vyriausybės ir opozicijos dialogo, kad būtų galima užkirsti kelią kraujo praliejimui.

E. Macrono biuras patvirtino, kad prezidentas antradienį susitiks su S. Cichanouskaja jam pirmadienį atvykus dviejų dienų vizito į Lietuvą. Prancūzijos prezidentas bus aukščiausio lygio politikas, su kokiu S. Cichanouskajai yra tekę susitikti.

Interviu Baltarusijos opozicionierė taip pat sakė, kad E. Macronas galėtų paraginti į dialogą įsitraukti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, laikomą svarbiausiu tariamo Baltarusijos lyderio A. Lukašenkos sąjungininku.

Prieš atvykimą į Lietuvą E. Macronas sakė, kad yra akivaizdu, jog A. Lukašenka „turi pasitraukti“. Jis pridūrė esąs sužavėtas protestuotojų drąsa – jie sekmadienį jau 50 dieną iš eilės rengė prieš A. Lukašenką nukreiptas demonstracijas.

S. Cichanouskaja, kurios vyras vis dar yra kalėjime, pirmadienį taip pat paragino ES įvesti sankcijų verslams, remiantiems A. Lukašenkos valdžią. Tačiau ji pabrėžė, kad bendrų ekonominių sankcijų įvesti nereikėtų, nes jos paveiktų „paprastus žmones“.