R. Lingienė laidoje teigė, kad centrui trūksta pinigų įdarbinti visus reikalingus specialistus. Ir tai nėra nei pandemijos, nei šios valdžios problema. Tai, anot pašnekovės, ilgamečio požiūrio rezultatas.

„Noriu akcentuoti, kad ši problema neatsirado tik su COVID–19 infekcija, neatsirado nei su šia, nei su anksčiau buvusia valdžia. Tai tęsiasi keliolika metų. Ir visuomenės sveikata ir jos institucijos, panašu, kad ilgą laiką buvo podukros vietoje. Šnekant iki koronaviruso, tai mums trūko apie 130 ne pareigybių, ne etatų, bet jie nėra padengti pinigais. Tai reiškia – negalime priimti naujų žmonių, nes nėra iš ko mokėti atlyginimų“, – kalbėjo R. Lingienė.

Ji teigė, kad darbuotojų algos į rankas nesiekia 650 eurų, valstybės tarnautojų – siekia apie 800 eurų.

„Valstybė pati pripažįsta, kad įstaigoje yra reikalinga tiek pareigybių, bet pati neskiria finansavimo joms. Čia ir yra visas paradoksas. O esantys darbuotojai – epidemiologai, visuomenės sveikatos centro specialistai, kurių darbas dabar yra kritiškai svarbus, jie, žinoma, gauna priedus ir priemokas. Bet jeigu jų negautų, jų atlyginimas į rankas, dirbančių pagal darbo sutartį, nesiekia 640 eurų į rankas, o valstybės tarnautojų – šiek tiek daugiau, apie 800. kai aplink esančių visų visuomenės sveikatos institucijų atlyginimų mediana yra bent 200 eurų didesnė“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ antradienį pasakojo R. Lingienė.

Epidemiologė pabrėžė, kad koronaviruso pandemijos metu darbo krūviai daug didesni.

„Žmonės dirba ne tik nuo pirmadienio iki penktadienio. Pradedame darbą ankstyvą rytą, susiskambinti pusę 7 valandos ryto yra normalu, kaip ir vidurnaktį. Ir tai tęsiasi ir savaitgaliais, ir valstybinių švenčių dienomis. Tai tęsiasi nuo ankstyvo pavasario“, – apie epidemiologų darbo kasdienybė pasakojo R. Lingienė.

R. Lingienė teigė, kad darbuotojams mokama už viršvalandžius tiek, kiek tai leidžia Darbo kodeksas. Bet patys specialistai aukojasi ir dirba daugiau, nes supranta, koks šiuo metu kritinis yra jų darbas.

Delfi primena, kad G. Nausėda antradienį paragino kitų metų biudžete numatyti daugiau lėšų šio COVID–19 pandemijos priešakinėse linijose dirbančio centro veiklai.

„Problemos daugiausiai susijusios su tuo, kad mes kol kas nesugebame tinkamai finansuoti priešakinėse kovos linijose stovinčių žmonių: trūksta etatų, trūksta atlyginimams reikalingų lėšų, prarandami geri specialistai dėl to, kad tiesiog nesugebama konkuruoti rinkoje arba žmonės tiesiog pavargsta nuo didžiulių krūvių“, – po apsilankymo NVSC sakė G. Nausėda.

„Šitą klausimą mes turime spręsti ne maldami liežuviais, o tikrai planuodami 2021 metų biudžetą“, – pridūrė jis.

Pasak prezidento, situacijos neišspręs papildomi keli šimtai tūkstančių ar milijonas eurų, nes bus sunaudoti tik esamoms skoloms padengti.

„Mūsų skaičiavimais reikėtų maždaug 4 mln. eurų papildomai ir dėl šitų klausimų mums reikia politiškai susitarti“, – sakė G. Nausėda.