Su raidos sutrikimų turinčiais vaikais dirbantis specialistas K. Šakalis kasdiena atlieka įvairius fizinius užsiėmimus, tačiau patalpose tvyrant maždaug 30 laipsnių karščiui, vargsta tiek jis, tiek mažieji pacientai.

„Labai sudėtinga dirbti per tokius karščius. Tiesiog iš karto žinai, kad visas suprakaituosi. Bandome vėsintis, ventiliatorių atsinešiau iš namų, bet ventiliatorius nelabai padeda, nes jis tiesiog tą šiltą orą maišo“, – LNK žinioms teigė K. Šakalis.

Dėl didžiulės kaitros, anot ergaterapeuto, jis negali dėvėti specialių drabužių. „Turime specialią aprangą kiekvienas specialistas. Tačiau ant marškinėlių užsivilkus dar ją su ilgomis rankovėmis turbūt būtų iš viso nepakenčiama“, – kalbėjo K. Šakalis.

Jis – ne vienintelis darbuotojas, kuriam tenka susidurti su nepakeliamomis darbo sąlygomis. Medikų „Facebook“ grupėje medikai iš visos Lietuvos dalijasi nuotraukomis net iš operacinių, kuriose tvyro 30 laipsnių karštis. Ligoninėse vargsta ir pacientai.

Santaros klinikose dėl širdies ligų gulintis Ričardas nuo saulės slepiasi po šešėliu. Anot jo, karštis palatose taip pat sunkiai pakenčiamas.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikina, kad ir pats sunkiai pakelia tokius karščius.

„Esu iš tų žmonių, kuriems karštis nėra labai mėgstama būsena. Man 24 (laipsniai – DELFI) ir man gana. 36 jau man yra labai daug“, – kalbėjo ministras ir pripažino, kad šiuo metu gydymo įstaigose kenčiantiems nuo karščio nėra daug galimybių padėti. Esą tokiems karščiams ligoninės, kaip ir visa Lietuva, nėra pasiruošusios, tačiau žada imtis priemonių, jei tokios vasaros kartosis.

„Jeigu vasaros vis karštės ir karštės, jeigu tas laikas bus vis ilgesnis ir ilgesnis, teks pritaikyti patalpas. Mes anksčiau poreikio tokio praktiškai neturėjome. Jeigu būdavo per metus kelios dienos tokios, tai nebūdavo kažkoks didelis iššūkis ar problema. Dabar, jeigu tai užsitęs, teks galvoti apie papildomas kondicionavimo sistemas, apie jų įrengimą“, – LNK žinioms kalbėjo A. Veryga.

Visuomenės sveikatos centro specialistai teigė, kad patalpose šiltuoju sezono metu negali būti aukštesnė nei 28 laipsnių temperatūra. Nesilaikantiems tokių higienos normų gresia administracinė bauda.

„Administracinė atsakomybė, žinoma, būtų, jeigu tai būtų, tarkime, nustatyta periodinės ar planinės kontrolės metu, arba gavus ir atlikus kontrolę pagal skundą, prašymą lankytojo ar asmens sveikatos priežiūros įstaigoje esančio asmens“, – teigė Visuomenės sveikatos centro Saugos kontrolės skyriaus vedėja Ingrida Skridailienė