Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių žurnalistų klubo nariai kartu su Lietuvos geografų draugija neseniai grįžo iš šių metų ekspedicijos po JAV ir dalį Azijos. Tai – jau trečioji keliautojų ekspedicija.

Per trejus metus komanda spėjo aplankyti Centrinę Ameriką, Šiaurės Baltijos regioną. Jų įkvėpėjais tapo žurnalistai ir geografai Matas Šalčius, Antanas Poška ir Kazys Pakštas.

G. Statinis sako, kad sunkiausia buvo nuspręsti, ką kelione norima pasakyti Lietuvai: „Ekspediciją skyrėme šalies šimtmečiui, visus metus dėliojome taškus, kas tie svarbiausi akmenys, žmonės, kurie mus ves. Tada supratome, kad tai turi būti poetas Kazys Bradūnas.“

Ekspedicijos vadovė Genovaitė Kynė sako, kad maršrutą padiktavo keliautojai šviesuoliai, o ekspedicijos globėja tapo K. Bradūno dukra Elena, gyvenanti Havajuose.

Komanda kelionę pradėjo Čikagoje, ten aplankė Šv. Kazimiero kapines, kur palaidota daugiau nei 13 tūkst. lietuvių, laikraščio „Draugas“ redakciją ir kitus reikšmingus Lietuvos istorijai objektus.

„Vėliau vykome į Los Andželą, kur 1939-aisiais Kalifornijos universitete pradėjo dirbti K. Pakštas. Ten ieškojome lietuvybės, žvaigždžių alėjoje radome lietuvių kilmės aktorių Rūtos Lee ir Čarlio Bronsono žvaigždes“, – prisimena G. Kynė.

Vėliau kelionė tęsėsi po Kaliforniją, nacionalinius parkus, Didįjį Kanjoną, Havajus. Po Amerikos komanda persikėlė į Japoniją, o paskutiniu sustojimu tapo Singapūras.