Penktadienį ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis priėmė Vokietijos kompensacijų už nacionalsocialistų padarytą žalą fondo "Atmintis, atsakomybė ir ateitis" direktorių Giunterį Sathofą (Gunther Saathoff) ir Geros valios kompensacijos fondo pirmininkę Fainą Kukliansky.

F. Kukliansky po susitikimo sakė, kad piniginės išmokos kol kas dar nemokamos, tačiau padaryta nemažai organizacinio darbo. Tiesa, jam nepanaudotos fondo lėšos, įstaigai administraciniams darbams finansuoti teko imti paskolą.

Pasak F. Kukliansky, skirstant fondo lėšas, nukentėjusiųjų žmonių nebus prašoma pristatyti dokumentų, bus naudojamasi "Claim Conference" bei Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenų bazėmis, kur yra pakankamai daug duomenų.

"Būtų neprotinga, juokinga iš tų pačių žmonių reikalauti antrą kartą jų statuso patvirtinimo. Gali būti pavieniai asmenys, kurie galbūt neįtraukti į tuos sąrašus, bet mūsų pagrindinė strategija yra, kad sprendimai turi būti daromi greitai, kad didžioji dauguma gyvų nukentėjusiųjų gautų tą labai simbolinę sumą, bet kad ją gautų", - sakė F. Kukliansky.

Kalbėdama apie kompensacijos dydį ji sakė, kad nukentėjusieji gali tikėtis gauti po "labai nedaug"- 3 mln. litų turės būti išdalinta 1,5-2 tūkst. nukentėjusiųjų. Pinigai, kaip numato įstatymas, turės būti išskirstyti iki 2014 m.

"Mes privalome pagal įstatymą padaryti iki 2014 m., t. y. 2013 m. pabaigos. Tikiuosi, mes tai padarysime daug anksčiau", - aiškino Geros valios kompensacijos fondo pirmininkė.

F. Kukliansky teigimu, kompensuojama bus iš karto visiems nukentėjusiesiems.

"Kai bus sąrašas žmonių su banko sąskaitomis, tiesiog pinigai bus pervesti į banko sąskaitas. Jeigu asmuo atsisakys tų pinigų, tai atsisakys, bet šiaip tas pats techninis darbas žmogui pervesti į banko sąskaitą nėra sudėtingas. Sudėtinga yra padalinti turimą sumą pretendentams", - sakė Geros valios kompensacijos fondo vadovė.

Vokietijos kompensacijų už nacionalsocialistų padarytą žalą fondo "Atmintis, atsakomybė ir ateitis" , kuris jau yra baigęs mokėti kompensacijas nukentėjusiesiems bei yra išmokėjęs kompensacijas 3300 tūkst. lietuvių už priverstinį darbą koncentracijos stovyklose ar getuose Vokietijoje, direktorius G. Sathofas sakė, kad Lietuvoje reikia praktiškai įgyvendinti Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą įstatymą.

"Mes negalime pasakyti, kaip turi veikti Lietuvos fondas, bet galime duoti tiktai patarimus, kaip geriau būtų galima vykdyti tą veiklą. Mūsų fondas turėjo išmokėti kompensacijas nuo nacių režimo nukentėjusioms aukoms, taip pat vykdo projektus, kurie susisiję su žydų kultūra, gyvenime. Tai galėtume patarti daryti ir Lietuvos fondui. Mes jau žinome, kad Lietuvoje jau prasidės simbolinių kompensacijų išmokėjimas nuo nacių režimo nukentėjusioms aukoms, kalbėjome apie tai, kaip geriausiai, tinkamiausiai būtų galima rasti aukas, jų vardas, jog nereikėtų visame pasaulyje ieškoti, kokiais duomenų bankais būtų galima pasinaudoti ir kaip geriausiai vykdyti, planuoti tuos projektus, kurie bus vykdomi per ateinančius dešimt metų", - žurnalistams kalbėjo svečias.

Pasiteiravus, kaip vertina 128 mln. litų dydžio kompensaciją, kuri vadovaujantis įstatymu, per dešimt metų turės būti pervesta į fondą nukentėjusiems nuo okupacijos žydams, G. Sathofas pabrėžė kompensacijų "simboliškumą".

"Tai yra simbolinė kompensacija, išmoka, kuri rodo, kad Lietuva prisiima atsakomybę už tą skriaudą, kuri buvo padaryta žydams", - teigė Vokietijos Kompensacijų už nacionalsocialistų padarytą žalą fondo "Atmintis, atsakomybė ir ateitis" direktorius.

ELTA primena, kad pernai Seime buvo priimtas Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą įstatymas. Šių metų balandį Vyriausybė paskyrė fondą, disponuosiantį kompensacijomis už Lietuvos žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą.

Vadovaujantis įstatymu, per dešimt metų į fondą turės būti pervesta 128 mln. litų kompensacija. Fondui skiriamos valstybės biudžeto lėšos bus naudojamos Lietuvos žydų religiniams, kultūros, sveikatos apsaugos, sporto, švietimo, mokslo projektams Lietuvoje finansuoti.

Fondas taip pat rems Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje gyvenusius ir nuo totalitarinių režimų (holokausto ir sovietinio genocido bei represijų) nukentėjusius žydų tautybės asmenis. Šių metų valstybės biudžete tam numatyta skirti 3 mln. litų. Fondo lėšų paskirstymą kontroliuos valstybinis auditas.