Pasak įstaigos steigėjo Henriko Mickevičiaus, jų vertinimu, E.Snowdenas, galimai pažeidęs JAV teisę, elgėsi pagal "aukštesnius žmogaus teiisų pažeidimų principus", ir todėl turi būti ginamas.

"Visiškai skiriasi požiūris į tą žmogų, mes manome, kad tai yra žmogaus teisių pažeidėjų pranešėjas, o JAV valdžia laiko, kad jis išdavikas. Mūsų požiūriu, tai neteisinga, žmogus galbūt pažeidė tam tikras taisykles, galbūt ir teisę JAV, bet išeinant iš aukštesnių principų, žmogaus teisių pažeidimų principų, jis yra žmogaus teisių pažeidimų pranešėjas, tokie žmonės paprastai yra ginami, o ne persekiojami", - BNS antradienį sakė H. Mickevičius.

"JAV yra šalis, kuri daugelio kitų šalių matoma kaip gerų žmogaus teisių standarto šalis, jei šitaip elgiasi su pranešėjais, tai čia yra labai pavojingas blogas precedentas", - kalbėjo Žmogaus teisių stebėjimo instituto atstovas.

Institutas praneša, kad kreipimąsi pasirašė "daugiau nei 120 pilietinės visuomenės organizacijų, ginančių žmogaus teises visame pasaulyje".

"E.Snowdeno atskleista informacija paskatino ilgai atidėliotą, tačiau būtiną viešą diskusiją apie visuotinį elektroninį sekimą daugelyje pasaulio valstybių. Šio žmogaus dėka sužinojome, kad didelė dalis mūsų privataus gyvenimo elektroninėje erdvėje yra sistemiškai perimama ir stebima valdžios", - rašoma pranešime.

Iš JAV pabėgusiam žvalgybos paslapčių viešintojui E.Snowdenui prieglobstį suteikė Rusija. Buvęs JAV žvalgybos kontraktininkas E.Snowdenas yra ieškomas Vašingtono dėl nutekintos įslaptintos informacijos apie Jungtinių Valstijų vykdomas šnipinėjimo programas.