Pasaulinė vargstančiųjų diena lapkričio 19-ąją minima pirmą kartą, ją paskelbė popiežius Pranciškus.

Išskirtinį dėmesį Bažnyčios periferijoms ir jų gyventojams popiežius Pranciškus rodo nuo pat jo išrinkimo popiežiumi prieš puspenktų metų. Prieš metus, užbaigdamas Gailestingumo jubiliejų, Pranciškus įsteigė Pasaulinę vargstančiųjų dieną. Pirmosios tokios dienos tema yra „Mylėkime ne žodžiu, bet darbu“.

Popiežius Pranciškus mišias Šv. Petro bazilikoje sekamdienį aukojo maždaug 4 tūkstančiams vargstančiųjų – nuo benamių iki namus turinčių, tačiau labai kukliai gyvenančių žmonių iš visos Europos.

Po pamaldų popiežius kartu su trečdaliu jų pietavo Pauliaus VI salėje. Visą savaitę šv. Petro aikštės prieigose veikia lauko klinika, kurioje budi įvairių sričių specialistai, nemokamai apžiūrintys ir konsultuojantys visus, kas į juos kreipiasi.

Pasak Lietuvos vyskupų, ši diena turi atkreipti mūsų dėmesį į materialinį skurdą ir neteisybę kenčiančius žmones, likimo ir kitų žmonių nuskriaustuosius.

„Esame kviečiami išdrįsti atsiverti tikram susitikimui su vargšais, o dalijimasis turi tapti mūsų gyvenimo stiliumi. Į mūsų pusę ištiesta vargstančiųjų ranka kviečia mus išeiti iš savo tikrumo ir patogumo, o besidalijanti artimo meilė patvirtina, kad malda, atsivertimas ir Kristaus sekimas yra tikri“, – rašoma vyskupų kreipimęsi į tikinčiuosius.

Lygiai prieš metus užbaigdamas Gailestingumo jubiliejų, popiežius Pranciškus pakvietė kasmet minėti Pasaulinę vargstančiųjų dieną. Vargstančiųjų diena Vilniuje sutampa su pagrindine Aušros Vartų Gailestingumo Motinos atlaidų diena.