Radijo ryšiu užfiksavus informaciją, kad Rusijos karinis laivas dėl vykdomų kovinių šaudymų nurodo keisti kursą zonoje esantiems civiliniams laivams, į Lietuvos ekonominę zoną buvo išsiųstas budintis Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivas „Sūduvis“.

Jis identifikavo Rusijos karinę korvetę ir eskadrinį minininką, su kuriuo užmezgė radijo ryšį.

Lietuvos karinių jūrų pajėgų atstovas seržantas Audrius Vitkauskas BNS sakė, kad atplaukus „Sūduviui“ Rusijos laivas kitų laivų nebenukreipinėjo.

„Įvykis užfiksuotas apie 9 val. Mūsų laivas „Sūduvis“ vietoje atsirado prieš 11 valandą. „Sūduvis“ taip pat buvo įspėtas, kad tai pavojingas rajonas, nes vyksta raketiniai šaudymai, bet nebuvo nukreipinėjamas iš to rajono, ir nebuvo žinių, kad nukreipinėjami ir kiti laivai“, - BNS penktadienį sakė A.Vitkauskas.

Pasak jo, Rusijos laivas į Lietuvos išskirtinę ekonominę zoną buvo įplaukęs apie pusantros jūrmylės (apie 2,8 kilometro). Incidentas užfiksuotas vakarinėje Lietuvos išskirtinės ekonominės zonos dalyje.

„Tai yra Lietuvos išskirtinė ekonominė zona ir paprastai užsienio šalių karo laivai negali reguliuoti kitų laivų judėjimo kitos šalies išskirtinėje ekonominėje zonoje“, - BNS sakė A.Vitkauskas.

Jo teigimu, tai nėra pirmas tokio pobūdžio incidentas, bet jie vyksta retai.

Lietuvos krašto apsaugos ministerijos atstovai BNS informavo, kad papildomai Lietuvos išskirtinei ekonominei zonai išžvalgyti ir reikiamai informacijai surinkti taip pat buvo išsiųstas Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8.

„Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje leidžiama plaukti užsienio šalių laivams, tai pat ir kariniams, tačiau jie privalo deramai atsižvelgti į pakrantės valstybės teises ir pareigas ir nevaržyti išimtinės pakrantės valstybės teisių išskirtinėje ekonominėje zonoje“, - teigiama ministerijos komentare.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1277)