Kaip po susitikimo žiniasklaidai sakė prezidento patarėjas Kęstutis Budrys, kad susitikime buvo konstatuota, jog Lietuva nuosekliai siekė, siekia ir sieks sankcijų Rusijai įvedimo.

Taip pat tas sankcijas nuosekliai įgyvendins, konsultuodamasi su Europos Komisija, jeigu iškyla klausimų dėl įgyvendinimo būdų ir formų. Būtent to siekdama Lietuva ir konsultavosi su EK prieš gaudama dar balandžio mėnesį paaiškinimą, kai turėtų būti įgyvendinamas ketvirtas sankcijų paketas.

Tokį išaiškinimą – gaires gavo. Ir tai, kaip Lietuva įgyvendino šias gaires, sankcijas, esame ne kartą buvę patikinti ir EK, kad tai darėme teisingai ir skrupulingai. Tokios nuostatos laikysimės ir ateityje“, – žadėjo G. Nausėdos patarėjas.

Jis taip pat pabrėžė, jog Lietuva nei ketino, nei svarsto nei idėjų turi „įvedinėti Kaliningrado“ blokadą.

„Šiai dienai tranzitas į Kaliningradą ir iš jo per Lietuvos teritoriją – keleivių ir prekių vyksta. Lietuva laikosi savo įsipareigojimų, bet taip pat ir įgyvendina savo suverenias teises – mes vykdome prekių, keleivių kontrolę. Ir dėl nesanckionuotų prekių mums niekas jokių priekaištų nėra išsakęs“, – teigė K. Budrys.

Prezidento G. Nausėdos patarėjas priminė, jog vyksta diskusijos dėl naujų gairių parengimo – tam tikrų patikslinimų, kilus diskusijai.

„Kaip turėtų būti įgyvendintas dabartinis ir kiti paketai, Europos Komisija tiek tuo dirba, vyksta įvairios konsultacijos. Šiandien dėl ko buvo sutarta – kad remiamos Vyriausybės pastangos toliau derinti su EK kada bus tos gairės, kokios jos bus. Šiandien buvo vieningai sutarta dėl pagrindinių principų ir pamatinių nuostatų, kurių Lietuva turėtų laikytis siekiant patikslinti tam tikrus dalykus.

Viso to rezultatas – net neabejojame, kad (tai bus, aut. p.) tam tikras išaiškinimas, kuris galios visai ES, ne tik per Lietuvos teritoriją tranzitas į Kaliningradąo sritį. Jokių išimčių nebus sukurta“, – tikino prezidento patarėjas K. Budrys.

Prezidentūra pranešė, kad pirmadienį vyks tarpinstitucinis pasitarimas dėl ketvirtojo ES sankcijų paketo Rusijai taikymo kartu su premjere Ingrida Šimonyte, Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte–Nielsen, kitų valstybės institucijų atstovais.

Anksčiau šeštadienį prezidentas paskelbė, kad Vyriausybė turi skubiai pradėti konsultacijas su Europos Komisija (EK) dėl sankcijų Kaliningrado tranzitui įgyvendinimo.

„Vyriausybė turi skubiai pradėti konsultacijas su Europos Komisija, kad įgyvendinamos sankcijos nepažeistų nei Lietuvos interesų, nei tarptautinių susitarimų. Tik veikdami išvien, pasieksime, kad sankcijos būtų skaudžios šaliai agresorei“, – feisbuke šeštadienį parašė G. Nausėda.

Praėjusią savaitę įsigaliojus Europos Sąjungos sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą, ir nurodė tai padariusi remdamasi EK išaiškinimu.

Maskva pirmadienį pareiškė, kad tranzito ribojimais pažeidžiami tarptautiniai susitarimai ir pagrasino atsaku. Lietuvos pareigūnai teigia, jog Rusija šalį dėl tranzito ribojimų kaltina nepagrįstai, nes ji tiesiog įgyvendina ES sankcijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)