Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad nelaimė yra „neįtikima ir sukrečianti“.

Premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad Paryžiaus katedra yra visos krikščioniškosios Europos simbolis, o užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tvirtino esąs sugniuždytas.

Žiniasklaidoje skelbiamose nuotraukose ir vaizdo įrašuose matyti liepsnos ir didžiuliai dūmų debesys, besiveržiantys iš milijonų žmonių kasmet aplankomos gotikinės katedros, stogo ir smailės, o ugniagesiai sako nesantys tikri, kad gaisrą pavyks sustabdyti.

„Neįtikima ir sukrečiama. Meldžiamės už Švč. Dievo Motinos katedrą“, – tviteryje parašė D. Grybauskaitė.

Ministras pirmininkas sakė, kad jam „siaubinga matyti“ ugnies niokojamą „ne tik Prancūzijos, bet ir visos krikščioniškosios Europos simbolį“.

„Būtent tą, kuris giliai įsirėžęs į atmintį daugeliui europiečių. Tiek dėl skaitytų literatūros kūrinių, tiek dėl asmeninių patirčių“, – feisbuke parašė S. Skvernelis.

„Palinkėkime vieni kitiems stiprybės. Visų pirma – prancūzams ir paryžiečiams. Mes su jumis šią sielą raižančią valandą...“, – teigė jis.

Užsienio reikalų ministras teigė, kad 1163–1345 metais statytas pasaulio gotikos perlas gali būti sunaikintas.

„Esu sugniuždytas, matydamas degančią Švč. Dievo Motinos katedrą. Mano mintys yra su paryžiečiais ir Prancūzijos žmonėmis, Paryžiaus simboliui ir pasaulio gotikos perlui susiduriant su rizika būti sunaikintam“, – tviteryje rašė Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Niekas negali sunaikinti mūsų meilės nuostabiajam Paryžiui“, – pridūrė L. Linkevičius.

Pareigūnai teigia, kad gaisras katedroje gali būti susijęs su šiame gotikiniame statinyje vykdomais renovacijos darbais. Pastaruoju metu čia buvo vykdomas 6 mln. eurų vertės smailės renovacijos projektas.

Pareigūnai šiuo metu skuba gelbėti visus katedroje esančius meno kūrinius ir bando neleisti ugniai išplisti.

Paryžiaus ugniagesiai gelbėtojai pareiškė nesantys įsitikinę, kad jiems pavyks suvaldyti katedrą pasiglemžti grasinantį gaisrą.

Ši nelaimė įvyko pasaulio katalikams ruošiantis švęsti Velykas.