Pirmadienį Rusijos kariniai laivai nurodė keisti kursą Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje buvusiems civiliniams laivams. Užsienio reikalų ministerija ragina Rusiją nuosekliai laikytis tarptautinės teisės normų, geros kaimynystės principų ir užtikrinti, kad panašūs incidentai nepasikartotų.

Rusijos ambasadoriui taip pat buvo pakartotinai išreikštas Lietuvos susirūpinimas dėl branduolinį užtaisą galinčių nešti raketų „Iskander-M“ dislokavimo Karaliaučiaus krašte bei Rusijos lėktuvų skrydžių virš Baltijos jūros.

NATO oro policiją vykdantys naikintuvai vien spalio 6–9 dienomis 20 kartų kilo atpažinti ir palydėti Rusijos lėktuvus, skrendančius šalia NATO oro erdvės.

Krašto ministerija praneša, kad didelis skaičius rusų lėktuvų virš Baltijos jūros skraidė dėl regione vykstančių karinių mokymų.

Rusija Karaliaučiaus krašte praėjusią savaitę taip pat dislokavo branduolinį užtaisą galinčias nešti raketas „ Iskander“.

Maskva prieš porą mėnesių pranešė pakvietusi NATO ekspertus į Rusiją tartis dėl galimybės Baltijos jūros regione visiems kariniams orlaiviams skraidyti su įjungtais atsakikliais. Tačiau atskiros Aljanso narės pareiškė neketinančios derėtis su Rusijos ekspertais techniniu lygiu ir siūlo klausimą spręsti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos formate.

NATO oro policijos misija Baltijos šalyse vykdoma iš Lietuvos ir Estijos.