Į Vilniaus senamiestyje vykusią akciją, kurios dalyviai reikalavo grąžinti mamą trims mažamečiams Rumšų vaikams, kai kurios moterys atsivedė savo mažamečius vaikus. Valandą trukusios akcijos dalyviai laikė plakatus "Grąžinkite vaikams mamą!" prancūzų, anglų ir lietuvių kalbomis.

Akcijos organizatorių teigimu, ja siekta dėmesį į žmogaus teisių pažeidimus Prancūzijoje, įkalinant E.Rumšienę, kuri prieš dvi savaites sulaikyta, jos bagaže radus medicinos preparatų, turinčių dopingo poveikį. Akcijos, kurioje dalyvavo daugiau negu šimtas žmonių, metu plevėsavo Lietuvos trispalvės vėliavos, buvo grojamas Prancūzijos himnas.

Akcijoje dalyvavo Lietuvos politikai bei šou verslo atstovai - Seimo narys socialliberalas Vytautas Kvietkauskas, Moderniųjų krikščionių demokratų sąjungos pirmininkas Vytautas Bogušis, kino režisierius Audrius Stonys, žurnalistas Audrius Siaurusevičius, TV laidų prodiuseris ir vedėjas Jogaila Morkūnas, muzikantas Saulius Urbonavičius (Samas), radijo ir TV laidų vedėjas Martynas Starkus, grupės ŽAS atstovai.

"Tai gera proga parodyti, kad mums ne tas pats, kas vyksta su mūsų piliečiais užsienyje", - sakė vienas akcijos organizatorių J.Morkūnas. "Visa širdimi ir Seimo nario įgaliojimais reikalauju paleisti Editą iš kalėjimo", - sakė parlamentaras V.Kvietkauskas.

Modernusis krikdemas V.Bogušis teigė, kad siūlys rašyti peticiją ir per Prancūzijos ambasadą Lietuvoje įteiks ją Prancūzijos prezidentui. Jis E.Rumšienės sulaikymą pavadino akivaizdžiu žmogaus teisių pažeidimu. Akcijos dalyviai grasino neeksportuoti į Prancūziją varlių ir sraigių, boikotuotiprancūzišką vyną ir automobilius.

Susitikti su akcijos dalyviais ir išklausyti jų reikalavimų nei vienas Prancūzijos diplomatas nepanoro. Leidimą akcijai surengti trečiadienį išdavė Vilniaus savivaldybė. Pagal Susirinkimų įstatymą vietos valdžios leidimo reikia akcijoms, kuriose dalyvauja 10 ir daugiau žmonių.

R.Rumšo žmona buvo sulaikyta liepos 28 dieną Šamoni miestelyje Prancūzijos Alpėse, kai muitinės pareigūnai jos automobilyje rado maždaug 40-ties pavadinimų medikamentų. Nuo praėjusio antradienio ji laikoma uždaryta Bonvilio moterų kalėjime.

Jei bus įrodyta 28-erių metų E.Rumšienės kaltė, jai už dopingo preparatų, rastų jos automobilyje, gabenimą gresia įkalinimas iki septynerių metų ir 150 tūkstančių eurų bauda.

Tuo tarpu pats R.Rumšas, "Tour de France" užėmęs trečiąją vietą, žmonos įkalinimą laiko masalu jam privilioti į Prancūziją ir suimti. Lenktynių "Tour de France" metu R.Rumšui dukart buvo atlikti dopingo testai, kurie buvo neigiami. Ketvirtadienį R.Rumšui, slapta iš Italijos nuvykusiam į Rygą, dalyvaujant Lietuvos atstovams, buvo atlikta nepriklausoma dopingo ekspertizė, kurios rezultatai paaiškės po kelių dienų.

Italijoje esančiais trimis mažamečiais Rumšų vaikais šiuo metu rūpinasi R.Rumšo sesuo ir E.Rumšienės motina.

Rumšų šeimos advokatai yra paprašę teismo paleisti iš įkalinimo vietos E.Rumšienę. Bylą nagrinėjantis teisėjas Franck Guesdon sprendimą turėtų priimti pirmadienį.