Zarasų rajono meras Nikolajus Gusevas teigė, kad sutartys bus nutrauktos penktadienį.

„Turim sutarčių ir artimiausiame tarybos posėdyje penktadienį jos bus nutrauktos“, – BNS antradienį sakė Zarasų rajono vadovas.

Ši savivaldybė turi bendradarbiavimo sutartis su Rusijos Pskovo srities Sebežo rajonu, Baltarusijos Vitebsko apskritimi ir Šarkauščinos miesteliu.

Tuo metu Vilniaus rajonas sudaręs sutartį su Baltarusijos Ašmenos rajonu.

Savivaldybės merė Marija Rekst BNS teigė, kad sutartis bus nutraukta artimiausiame savivaldybės tarybos posėdyje.

„Taryba dar svarstys“, – sakė Vilniaus rajono merė.

Sutartį su Tilžės miestu (Sovetsku) Karaliaučiuje antradienį nutrauks ir Pagėgių savivaldybė.

„Visi tarybos nariai pasirašė rezoliuciją, o šiandien taryba nuspręs. Manau, kad čia viskas aišku“, – BNS sakė savivaldybės vadovas Vaidas Bendaravičius.

Jo teigimu, taip pat naikinamas sprendimas bendradarbiauti ir su Ragaine (Nemanu).

Klaipėda jau nutraukė bendradarbiavimą su miestais partneriais Rusijoje ir Baltarusijoje. Antradienį posėdyje savivaldybės taryba, atsižvelgdama į Rusijos Federacijos karinius veiksmus Ukrainoje, pritarė sutarčių su Čerepovecu ir Kaliningradu (Rusijos Federacija) bei Mogiliovu (Baltarusija) nutraukimui.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas akcentavo, kad bendradarbiavimo sutarčių nutraukimas su Rusijos ir Baltarusijos miestais neturėtų būti suprastas kaip priešiškumas rusakalbių bendruomenei Klaipėdoje.

„Tai nėra demaršas prieš rusakalbę bendruomenę Klaipėdoje, tiek rusų ar baltarusių tautybės žmones Lietuvoje. Tai turėtų būti suprantama kaip ženklas, skirtas Rusijos ir Baltarusijos režimams. Tai ženklas, kad mes, kaip ir visas demokratinis pasaulis, esame kategoriškai prieš invaziją, prieš agresiją, prieš karą, prieš aukas ir žūtis. Nors šis mūsų sprendimas karo turbūt nesustabdys, bet bus dar vienas balsas gausiame demokratinių valstybių ir savivaldybių chore, kuris vieningai smerkia šį karą. Be abejo, bendradarbiavimo sutarčių nutraukimas nereiškia, kad nutraukiama viskas amžiams ir negrįžtamai. Tai daroma tikintis ir linkint, kad Ukraina atsilaikytų, o Rusijoje ir Baltarusijoje įsivyrautų demokratinės vertybės – tada mes turėsime galimybę sugrįžti“, – pranešime cituojamas Klaipėdos meras.

Uostamiesčio savivaldybė primena, kad bendradarbiavimo sutartis su Čerepovecu buvo pasirašyta 1992 m., su Kaliningrado miestu – 1993 m., su Mogiliovu – 1997 m.

Savivaldybių asociacijos BNS pateiktais duomenimis, bendradarbiavimo sutartis su Rusijos ar Baltarusijos miestais taip pat nutrauks ar ruošiasi nutraukti 36 savivaldybės.

Iš viso Lietuvoje yra 60 savivaldybių. Kai kurios iš jų su Rusijos ar Baltarusijos miestais nebendradarbiauja.

Savivaldybės skatinamos nutraukti šį bendradarbiavimą, taip reaguojant į Rusijos invaziją į Ukrainą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją