EQUAL (Europos socialinio fondo dalis) projekte "Romų integracijos į darbo rinką mechanizmo sukūrimas ir išbandymas" dalyvaus 166 - 180 romų iš trijų Vilniaus seniūnijų - Šnipiškių, Naujosios Vilnios ir Naujininkų, Ukmergės rajono, o vėliau prisijungs ir Šalčininkų rajonas.

Kaip BNS pasakojo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Europos socialinio fondo skyriaus specialistė Aistė Černiauskaitė, šiuo projektu siekiama sukurti ir išbandyti romų integracijos į darbo rinką mechanizmą. Jei jis pasiteisintų, šios priemonės būtų taikomos siekiant įdarbinti ir kitus Lietuvos romus.

"Pirmieji programos žingsniai susiję su motyvacijos kėlimu - romai turi norėti bendradarbiauti, mokytis. Projekto metu bus rengiami socialiniai darbuotojai, kurie bus atsakingi už įtampos nuėmimą bendruomenėje, motyvacijos kėlimą. Dirbti socialinių darbuotojų asistentais bus ruošiami patys romai", - pasakojo A.Černiauskaitė.

Anot specialistės, siekiant kelti romų motyvaciją mokytis ir dirbti, pirmiausia bus bandoma suaktyvinti šios tautinės mažumos bendruomeninį gyvenimą. Šiuo tikslu netrukus bus pradėtas leisti romų bendruomenės laikraštis, kuriame žurnalistinį darbą galės dirbti patys romai.

"Jau buvo iniciatyvų, kai romams buvo siūlomas darbas, tačiau jos nesusilaukė paklausos. Tačiau šito projekto tikslas - prieiti prie romų iš kitos pusės ir paklausti, kokių profesijų ir darbų jie patys nori", - akcentavo A.Černiauskaitė.

Šiemet Vilniaus miesto savivaldybė darbingo amžiaus Kirtimų taboro gyventojus kvietė dirbti viešuosius darbus, tačiau šia galimybe nė vienas romas nepasinaudojo.

Planuojama, kad šių metų lapkritį prasidės romų profesiniai mokymai. Lietuvos vaikų fondo direktorė ir šio projekto koordinatorė Lietuvoje Romualda Navikaitė BNS pasakojo, jog per pustrečių metų romai galės įgyti autošaltkalvio, korespondento, B klasės vairuotojo, siuvėjo, kultūros vadybininko specialybes, bus mokomi lietuvių, anglų kalbų, kompiuterinio raštingumo.

Į profesinius mokymus, kuriuos pabaigę romai gaus neformalaus ugdymo diplomus, galės pretenduoti bedarbiai, profesijos neįgiję romai. Į paskaitas važiuosiantiems šios tautinės mažumos atstovams bus apmokamos transporto išlaidos, jie gaus maistpinigius.

Anot R.Navikaitės, šio projekto vertė - milijonas 791 tūkst. litų, iš kurių 70 proc. finansuoja EQUAL programa, likusius - Lietuvos vyriausybė.

Norėdama iš EQUAL programos gauti lėšų šio projekto finansavimui, Lietuva turėjo susirasti tarptautinius partnerius, kuriais tapo Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Ispanija, Vokietija ir Slovakija.

Kaip pranešė sostinės savivaldybė, šios grupės projektai siekia užkirsti kelią rasinei diskriminacijai bei užtikrinti vienodas sąlygas tautinėms mažumoms įsidarbinant visų šalių įmonėse.

Partnerių grupė dalysis geriausios praktikos pavyzdžiais ir Europos lygiu sutelks pastangas atskleidžiant verslui privalumus, pasireiškiančius įdarbinant įvairioms etninėms grupėms priklausančius asmenis. Ši daugiašalė partnerystės grupė dirbs su visos Europos įstatymų leidėjais, darbdaviais ir valstybinės paramos tarnybomis.

Projekto įgyvendinimo metu planuojama išleisti bendrą Europos mokslinių tyrimų leidinį etninės įvairovės vadybos klausimais ir kompaktinį diską, kuriame būtų pateiktos tautinių mažumų vadybos ir skatinimo darbe priemonės. Taip pat bus sukurtas daugiašalės partnerystės tinklalapis, organizuojami bendri informacijos sklaidos renginiai, parengtas aukštojo mokslo institucijos kursas etninės įvairovės vadybos klausimais.

Šiuo metu Vilniaus Kirtimų tabore gyvena šiek tiek daugiau nei 500 romų. Viena aktualiausių romų bendruomenės problemų - išsilavinimas. Du trečdaliai mokyklinio amžiaus vaikų lanko mokyklą, bet dėl įvairių priežasčių jos nebaigia. Dėl šios priežasties tik maža dalis romų turi vidurinį išsilavinimą, o aukštojoje mokykloje šiuo metu studijuoja tik viena romė.

Žemas romų išsilavinimo ir profesinio pasirengimo lygis lemia žymiai blogesnę romų padėtį darbo rinkoje. Be to, visuomenėje susiformavęs požiūris, kad romai yra nepatikimi darbuotojai. Vilniaus Kirtimų taboro romai neturi darbo ir daugelis nėra užsiregistravę darbo biržoje. Jų pajamų šaltiniai - būrimas, prekyba turguje, narkotinių ir psichotropinių medžiagų gamyba ir prekyba.

Lietuvoje iš viso gyvena apie 3 tūkst. romų.