Kuolys: policinės valstybės priemonėmis trypiamas žmogaus orumas

Visuomenininkas, kultūros istorikas Darius Kuolys socialiniame tinkle nepraleido progos kritiškai įvertinti naujus Lietuvos policijos ketinimus:
„Labas rytas, Lietuva! Elektroninėje erdvėje – virtualus policijos patrulis!“ – pranešė mums šiandien LRT. „Pamėginsime nuo „feisbuko“... Nežinome, ar galėsime ištrinti komentarus... Bet netinkamos kalbos prevencijos funkciją atliksime. Jei neapykantos kalbos ir smulkių nusižengimų bus požymių, asmenį įspėsime... Užkardysime pasekmes... Koncentruosimės ne tik į neapykantos kalbą ir dezinformaciją...“, – aiškino šįryt LRT laidoje Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis „Šiuo metu atrinkinėjamas tam tikras kiekis pareigūnų, kurie 24 valandas per parą stebės elektroninę erdvę, ir užfiksavus netinkamo pobūdžio žinučių, komentarų, virtualus patrulis sureaguos – šalia pasimatys konkrečiam komentatoriui, tiek visuomenei policijos ikona ir bus pranešimas, kad tai neteisėti veiksmai ir juos reikia nutraukti“, – šį pirmadienį žurnalistams dėstė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla. Ir patikslino: ši priemonė „bus efektyvi“ ne tik prieš „neapykantos nusikaltimus“, bet ir „visais kitais klausimais“, - žiniasklaidoje pasirodžiusias žinutes cituoja D. Kuolys.

Darius Kuolys

Kokie tie „visi kiti klausimai“, kurių imsis policija, sako D. Kuolys, komisaras neatskleidė: „Nepasakė mums komisaras, ir kas suteikė policijai galias be teismo nuspręsti, kas yra „neteisėti veiksmai“ elektroninėje erdvėje? Nepaaiškino, kaip jo atrinktas „tam tikras kiekis pareigūnų“ nustatys, kas yra „netinkama kalba“, „neapykantos kalba“, „dezinformacija“ ir „visi kiti klausimai“, dėl kurių bus imtasi „prevencijos priemonių“ prieš piliečius? Tikėjausi, kad toks policijos mestas iššūkis laisvai visuomenei sulauks Seimo parlamentinių partijų lyderių, bent jau Teisės ir teisėtvarkos komiteto viešo atsako. Kad ir labai mandagaus klausimo vidaus reikalų ministrei: „Ir kas toje Lietuvoje, miela Ponia, dedasi?“ Deja, viešumoje pasigirdo tik Tėvynės sąjungos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio balsas, gana entuziastingai pritaręs aktyviam policijos dalyvavimui mūsų „viešosiose diskusijose“. Labas rytas, Lietuva! Taip, patyčias, žmogaus orumo žeminimą reikia bendromis pilietinėmis pastangomis stabdyti. Bet tikrai ne policinės valstybės priemonėmis, kuriomis žmogaus orumas dar bjauriau trypiamas“, – socialiniame tinkle rašo D. Kuolys.

Matonis: pareigūnai imsis tik akivaizdžių nusikalstamų atvejų

Lietuvos policijos Komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis sako, kad šiuo metu atrinkti trys pareigūnai, kurie jau mėnesio bėgyje pradės vykdyti virtualaus policijos patrulio funkcijas: „Kol kas tai – bandomasis projektas. Norime pažiūrėti, ar duos naudos. Jei tai pasiteisins, matysime rezultatą, tam tikrą prevenciją – ateityje neatmetame galimybės, jog tokių pareigūnų bus daugiau“. Virtualus patrulis, pasak R. Matonio, galėtų stebėti ir žiniasklaidos portalų komentarus.

Neapykantos kurstymas, anot Manotio, bus vienas prioritetų, į kurį nukreiptas virtualaus patrulio darbas. Kaip atskirti neapykantos skatinimą nuo asmens nuomonės? R. Matonis sako, kad pareigūnai imsis tik akivaizdžių atvejų: „Jei asmuo renka būrį savo draugų eitynėse už lygias teises gaudyti vaivorykštėmis apsigaubusius asmenis, juos žaloti – akivaizdu, kad kurstoma neapykanta prieš tam tikrą socialinę grupę.“

Ramūnas Matonis

Pareigūnai ieškos ir sukčiavimo internetinėje erdvėje atvejų: „Pavyzdžiui, sukurta grupė, kur siūloma įsigyti vairuotojų pažymėjimus. Pareigūnas pamato asmenį, kuris tai siūlo, ir tas asmuo oficialiai įspėjamas, kad šie veiksmai neteisėti. Tikimės, kad tokio oficialaus įspėjimo užteks", - kalba Lietuvos policijos atstovas.

Tuo tarpu nepriklausomo analitinio technologinio centro, tiriančio dezinformaciją viešoje erdvėje, Debunk EU vyriausias analitikas Balys Liubinavičius abejoja naujos priemonės efektyvumu melagingų naujienų ir faktų plitimui stabdyti: „Policija deklaruoja dėmesį skirsianti akivaizdiems nusikaltimams, tačiau ne ką mažesnė problema yra dezinformacija, ir neaišku, ką policija gali padaryti šiuo klausimu.“