Lenkijos karinių oro pajėgų kariai su naikintuvais MiG-29 į Šaulius atskris antradienį. Jie pakeis šiuo metu NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse atliekančių JAV karinių oro pajėgų kontingentą

Oficiali NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse pasikeitimo ceremonija - balandžio 30 dieną.

Nuo gegužės 1 d. Baltijos šalių oro erdvėje patruliuos ir keturi Danijos karinių oro pajėgų naikintuvai F-16 iš Estijos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Amaryje.

Iki šiol NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse jau dalyvavo Belgijos, Danijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos, JAV, Lenkijos, Norvegijos, Olandijos, Portugalijos, Prancūzijos, Rumunijos, Turkijos ir Vokietijos kariai su naikintuvais.

Baltijos šalių oro erdvę saugantys naikintuvai yra pasiruošę per greitą laiką pakilti ir imtis drausminamųjų ar kitų veiksmų Baltijos šalių oro erdvės pažeidėjų atžvilgiu.

Aviacijos bazėje - piko metas

„Šiaulių kraštas“ rašo, kad pirmadienį po pietų Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų (KOP) Aviacijos bazėje Šiauliuose nusileido keturi Jungtinės Karalystės karališkųjų oro pajėgų naikintuvai "Eurofighter Typhoon". Britai sustiprins lenkų junginį, kuris rytoj perims NATO oro policijos misiją iš JAV.

Šiandien į Šiaulius atskridus dar 4 lenkų naikintuvams Mig-29, misijos pasikeitimo dieną bazėje bus rekordinis naikintuvų skaičius- 18.

KOP Aviacijos bazės vado pulkininko leitenanto Vidmnto Raklevičiaus paaiškinimu, nuo gegužės 1-osios Šiauliuose bus dislokuota apie 400 britų ir lenkų karių. Pasak vado, kol kas juos apgyvendinti Šiauliuose vietos pakanka.

Šeštadienį Šiauliuose leidosi JAV kariuomenės Sausumos pajėgų kuopa - maždaug 150 karių. Nuo gegužės JAV kariai įsitrauks į Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgų kovinio rengimo pratybas. JAV Sausumos pajėgas į Lietuvą atsiuntė reaguodama į regionui iškilusias grėsmes dėl Rusijos intervencijos Ukrainoje.

Tokias pačias pajėgas JAV siunčia ir į Lenkiją, Latviją bei Estiją.