Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas spaudos konferencijoje pranešė, kad gausios Lietuvos policijos pajėgos, kartu su užsienio policijos pajėgomis, išaiškino vieną didžiausių pastarojo metų policijos operacijų. Jos metu buvo išaiškintas tarptautinis ginkluotas nusikalstamas susivienijimas.

Linas Pernavas informavo, kad minima grupuotė, įtariama, įvykdė Deimanto Bugavičiaus nužudymą, kuris ir padėjo išaiškinti šį nusikalstamą susivienijimą.

Išplauta šimtai milijonų

DELFI Dienoje“ – policijos generalinis komisaras. Ar išaiškinta tarptautinė nusikaltėlių grupuotė sunaikinta galutinai? Kokios grupuotės dar veikia Lietuvoje ir kur nusikalstamumas didžiausias?

L.Pernavas tikino, kad surinkti duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamu keliu buvo gautos milžiniškos sumos, siekiančios šimtus milijonų eurų. Anot komisaro, veikla buvo vykdoma visoje Europoje.

„Kalbant apie suduotą smūgį, reikia kalbėti jau ne tik apie Lietuvą, bet visą Europą. Tai yra viena iš didžiausių pastarojo meto operacijų, nes grupuotė veikė daugelyje valstybių, užsiėmė narkotikų prekyba, ginklais, kontrabanda. Mūsų surinkti duomenys leidžia įtarti, kad buvo išplautos pakankamai didelės pinigų sumos, mes kalbame apie šimtus milijonų eurų. Bylos tyrimo eigoje duomenis turėsime tikslinti, bet skaičiai yra įspūdingi. Tyrimas prasidėjo nuo D.Bugavičiaus nužudymo tyrimo.

Arnas Mazėtis, Linas Pernavas

Visoje eigoje pamatėme, kad yra sąsajų su minėta nusikalstama grupuote. Tada tyrimas išsiplėtojo į didesnį tyrimą, pamatėme, kad veikla vykdoma visoje Europoje, įsijungė tarptautiniai partneriai, estai, ispanai, tarptautinės agentūros ir kiti partneriai. Galiausiai gegužės mėnesį mes sulaikėme pačius svarbiausius šios grupuotės narius“, – apie išaiškintą nusikaltimą kalbėjo komisaras.

Grupuotės veikia kitaip

L.Pernavas laidoje atsakė, kad pastebėjo dabartinių grupuočių tendenciją – jos veikia jau ne tik vienoje valstybėje, o keliose. Komisaro teigimu, net ir čia veikia ekonomikos dėsnis.

„Kai yra padaromas nusikaltimas, visada yra iškeliamos tam tikros versijos. Šiuo atveju taip pat buvo iškeltos versijos, tiriant vieną iš jų, užčiuopėme sąsajas su tam tikrais asmenimis būtent iš šios grupuotės. Detalių komentuoti negaliu, bet mes matome, kad buvo užsakovai, o vykdytojai kiti asmenys. Turbūt būtų per anksti apie tai kalbėti, viską išaiškinti padėjo geras darbas su mūsų partneriais. Mes pastebėjome, kad jau daugelį metų grupuotės perkelia savo veiklą iš Lietuvos į kitas šalis. Veikia paprastas ekonomikos principas, o Lietuva yra tiesiog per maža. Taigi daugelis grupuočių savo būstines iškelia į kitas Europos valstybes“, – DELFI kalbėjo L.Pernavas.

Generalinis komisaras taip pat įvardijo pagrindinius skirtumus tarp šiuolaikinių grupuočių ir tų, kurios veikė prieš 15-20 ar daugiau metų.

Linas Pernavas

„Kiekviena valstybė turi didesnių ar mažesnių nusikalstamumo apraiškų. Negaliu tiksliai įvardyti, kiek veikia Lietuvoje nusikalstamų grupuočių, bet mes tikrai turime tokius duomenis. Procesus stebime, tos grupuotės yra žinomos, jos tikrai yra mūsų akiratyje. Gyventojai tikrai gali būti saugūs, mes situaciją valdome, bet šioje situacijoje reikėtų kalbėti apie tų grupuočių pobūdį, jų veiklą, kaip ji atrodo.

Jeigu kalbėtume apie grupuotes, kurios veikia 10-20 metų, tai jų nariai norėdavo būti matomi, jie naudodavosi prabangiais automobiliais, jie tikrai akivaizdžiai demonstruodavo savo turtus, namus ir automobilius, taip jie siekdavo įbauginti verslininkus ar paprastus žmones, būdavo žalojami, žudomi žmonės, prievartaujamas turtas.

Viskas buvo paremta jėga ir brutalumu, baime. Šiuo metu grupuotės yra visai kitokios, elgiamasi visiškai priešingai. Jie neraklamuoja, neafišuoja savo turto ar veiklos, nori išlikti anonimiški. Didžioji dalis grupuočių vengia smurto, nes puikiai supranta, kodėl tai blogai. Jeigu kalbėtume apie šiuolaikinį nusikalstamumą, yra du dalykai, kurie yra patys pelningiausi. Tai yra narkotikai, iš kurių gaunamas pats didžiausias pelnas ir tabako kontrabanda, tai yra sąlyginai saugiau. Organizuotas nusikalstamumas transformavosi iš smurtinio į daugiau ekonominį“, – sako komisaras.

Linas Pernavas

L.Pernavas taip pat įvardijo, kuo ši išaiškinta byla skiriasi nuo kitų. Anot jo, ji išties išskirtinė.

„Galima pasakyti, kad ji buvo pakankamai gerai išplėtojusi savo veiklą. Kitas dalykas – didžiulė konspiracija. Buvo sudėtinga tirti šią nusikalstamą veiką. Veikė daugelyje valstybių, kaip matėte, vykstant sulaikymus, buvo sunku suderinti įvairių institucijų veiklą skirtingose valstybėse. Turėjo būti pasirinktas tam tikras laikas ir vieta. Vėlgi tai nebuvo paprasta, kuo grupuotė labiau išskaidžiusi savo veiklą, tuo sunkiau daryti kratas ir sulaikyti“, – tikino komisaras.

Visą pokalbį žiūrėkite DELFI laidoje.

DELFI primena, kad trečiadienį policija informavo, kad gausios pareigūnų pajėgos atliko slaptą policijos operaciją prieš pavojingiausios formos organizuotą nusikalstamumą – tarptautiniu mastu veikiantį ginkluotą nusikalstamą susivienijimą.

Operaciją koordinavo tarptautinės teisėsaugos agentūros – Europolas ir Eurojustas, o joje dalyvavo daugiau nei 450 pareigūnų. Europolo vertinimu, tai stambiausia pastarojo meto tokio pobūdžio operacija Europoje. Spaudos konferencijoje R. Kiškis pabrėžė, kad ši sulaikyta grupuotė nebuvo tradicinė. Anot jo, šiuolaikiniai grupuočių nariai migruoja iš grupuotės į grupuotę. Pasirodo, kad sulaikymo operacija vyko gegužės 15 – 16 dienomis.

Kol vieni pareigūnai krėtė įtariamųjų namus, kiti sulaikyti buvo vežami į Vilniaus miesto apylinkės teismą – čia ikiteisminio tyrimo teisėjai sprendė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorų prašymus dėl sulaikytųjų suėmimo. Prašymai buvo patenkinti – organizuotam nusikalstamam pasauliui priskiriami asmenys buvo suimti maksimaliam įstatyme numatytam trijų mėnesių laikotarpiui.