Britų kovos su narkotikų platinimu pareigūnų teigimu, maždaug 70-80 procentų į Europą patenkančio heroino pagaminta Afganistane, iš šios Vidurio Azijos valstybės kildinamas ir beveik visas į Didžiąją Britaniją patenkantis heroinas.

"Tai, kad Afganistano heroinas užvaldė Europą, liudija situacija Britanijoje - dozė heroino kainuoja vos brangiau už pintą alaus", - BNS pasakojo Lietuvoje neseniai viešėjęs JAV Nacionalinio karo koledžo Vašingtone profesorius Josephas Collinsas (Džouzefas Kolinzas). Tris dešimtmečius JAV armijoje tarnavęs J.Collinsas 2001-2004 metais Pentagone buvo atsakingas už taikos palaikymo, stabilizavimo ir humanitarines operacijas ir yra vienas provincijos atkūrimo grupių koncepcijos autorių.

Juntinių Tautų Narkotikų ir nusikalstamumo biuro (UNODC, United Nations Office on Drugs and Crime) parengtoje narkotikų auginimo Afganistane 2004 metais ataskaitoje ("Afghanistan Opium Survey 2004") teigiama, kad pernai iš Afganistano kilo maždaug 4200 tonų iš 4850 tonų pasaulyje išauginto opijaus. Palyginti su 2003-siais, iš Afganistano eksportuojamo opijaus vertė 2004 metais padidėjo nuo 2,3 milijardo JAV dolerių iki 2,8 milijardo dolerių.

Goro provincija, kurioje dirbs lietuvių grupė, UNODC duomenimis, užimą penktąją vietą tarp 34 Afganistano provincijų pagal aguonų plantacijų plotą. 2004-siais aguonomis Gore buvo užsėta 4983 hektarai žemės naudmenų - 13 procentų ploto, kurį šioje provincijoje užima kviečių pasėliai. Per metus aguonų plantacijų Gore plotai padidėjo 32 procentais.

Pernai Afganistano prezidentu išrinktas Hamidas Karzai paskelbė opijui "šventąjį karą". Afganistano valdžia per metus iš kvaišalų prekeivių konfiskavo maždaug 80 tonų narkotikų ir sutriuškino 75 narkotikų laboratorijas. Ekspertų teigimu, einama teisingu keliu, tačiau šios pastangos - kol kas lašas jūroje.

NATO vadovaujamos Tarptautinių paramos saugumui pajėgų (ISAF) misijos vienas prioritetų - kova su narkotikais, šiam sektoriui vadovauja Didžioji Britanija. ISAF įsipareigojo suteikti Afganistano valdžiai paramą parengiant specialius priešnarkotinius būrius, paremti technika, žvalgybine informacija, tačiau pagrindinis vaidmuo kovoje su narkotikais teks Afganistano nacionalinei armijai ir nacionalinei policijai.

"JAV ar NATO kariams Afganistane dalyvauti naikinant narkotikų plantacijas reikštų kartoti prieš 25 metus Sovietų kariuomenės padarytas klaidas. Tai iškart nuteiktų vietos gyventojus prieš taikdarius, sugriautų visą sunkiai sukurtą pasitikėjimą. Kovoti su narkotikais turi patys afganai ", - BNS sakė Afganistane tarnavęs Lietuvos Specialiųjų operacijų pajėgų junginio kariškis.

Tarptautinės bendruomenės pastangos kovoje su narkotikais siejamos su "alternatyvios gyvensenos" propagavimu - tai iš esmės tradicinių amatų, žemės ūkio kultūrų diegimas, verslo galimybių skatinimas. Dalis šios "alternatyvios gyvensenos" propagavimo užduočių teks ISAF provincijų atkūrimo grupių civiliams specialistams.

Lietuvos vadovaujamos komandos pradinėje veiklos fazėje bus vos keli civiliai specialistai, vienas jų - JAV Tarptautinės plėtros agentūros atstovas, kurio veikla bus orientuota į provincijos ekonomikos stiprinimą, taip pat - ir žemės ūkio suaktyvinimą.

Tačiau, kaip BNS sakė provincijos atkūrimo grupės vadas pulkininkas leitenantas Gintautas Zenkevičius, jo vieno pastangomis nerealu pasiekti poslinkių kovoje su aguonų auginimu.

"Kol kas mes realiai nespręsime narkotikų auginimo problemos", - sakė G.Zenkevičius. "Pradiniame veiklos etape mums rūpės kitos problemos - saugumo padėtis, parama vietos valdžiai, humanitarinės pastangos".

"Narkotikų prevencija provincijos atkūrimo grupė neužsiims. Tai ne jos tiesioginė funkcija. Mes galime padėti rinkdami informaciją, taip padėdami afganistaniečiams patiems kovoti su opijaus auginimu", - BNS sakė krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas.

Neseniai Lietuvoje apsilankęs Nyderlandų Karinių oro pajėgų brigados generolas Janas van Hoofas, iki šių metų vasario vadovavęs Baglano provincijoje veikiančiai atkūrimo grupei, interviu BNS reiškė įsitikinimą, kad kovoti prieš narkotikus turi Afganistano valdžia.

"Provincijų atkūrimo grupių, taip pat - ir lietuviškos, veikla šiuo aspektu turi būti sukoncentruota į informacijos rinkimą, jos perdavimą ISAF ir Afganistano valdžiai, bei, svarbiausia - alternatyvios gyvensenos propagavimą", - sakė brigados generolas J. Van Hoofas.

"Jeigu Afganistanui nepasiūlysime alternatyvos aguonoms - šalyje dabar esantis viduramžių civilizacijos lygis nusiris iki akmens amžiaus", - pabrėžė buvęs atkūrimo grupės vadovas.

Afganistano ekspertas J.Collinsas BNS sakė, kad kova su narkotikais - "vienintelė rekonstrukcijos sritis, kurioje priartėta prie visiško fiasko".

"Nuo atėjimo į Afganistaną 2001-siais kiekvienais metais buvo siūlomos naujos antinarkotinės programos. Tačiau niekas neįvyko, kaip derėtų. Per 3,5 metų, kai valdžioje Hamidas Karzai, kasmet pasėjama vis daugiau ir daugiau aguonų. Narkotikai kenkia kaimyninėms šalims, žlugdo ekonomiką, galiausiai, narkotikai grasina visai Afganistano rekonstrukcijai", - sakė J.Collinsas.

Nacionalinio karo koledžo Vašingtone profesorius teigė manąs, kad nemažėjant milžiniškiems narkotikų srautams, pasiekiantiems Europą, neteks ilgai laukti, kol tarptautinė bendruomenė sustabdys savo paramą Afganistanui ir pradės taikyti sankcijas.

"Norint to išvengti, tarptautinė bendruomenė turi pradėti vykdyti sudėtingą planą, keičiant afganistaniečių ūkininkų nuomonę, susekant ir užkertant narkotikų tranzitą, smogiant opijaus laboratorijoms ir sandėliams. Vienos, penkių ar net kelių dešimčių opijaus plantacijų sunaikinimas smogs tik ūkininkams, kurių vienintelė kaltė - kad jie tiek neturtingi, jog padarytų viską, kad išmaitintų savo šeimas. Su narkotikais turi kovoti pati Afganistano valdžia. Būtina smogti opijaus prekeiviams - efektas bus didesnis, ir tai yra sritis, kur, tiesiogiai nedalyvaujant, gali prisidėti JAV ir Europos kariškiai - rinkdami žvalgybinius duomenis, treniruodami vietos kariuomenę ir policiją ", - sakė JAV kariuomenės atsargos pulkininkas J.Collinsas.

Anot jo, provincijų atkūrimo grupės, neskaitant tradicinio žemės ūkio diegimo, galėtų gauti dar vieną vaidmenį kovoje su narkotikais - įtikinant vietos gyventojus šio amato nepriimtinumu.

"Žinią, kad opijus - blogai, reikia skleisti per kaimų mulas ir seniūnus, įtakingus žmones", - sakė J.Collinsas. "Afganistaniečiai turi suprasti, kad aguonų auginimas užkerta kelią jų šalies gerovei. Tai labai sunki užduotis, žinant, kad pelningesnis verslas už aguonų auginimą galėtų būti tik aukso gavyba, jeigu jo luitai dygtų iš žemės".

"Kokia prasmė Vakarų organizacijoms taisyti drėkinimo kanalų sistemą, jeigu ji bus naudojama aguonų plantacijoms drėkinti? Jokios. Taigi, jeigu Afganistanas pasirinks aguonas, jis neteks tarptautinės bendruomenės paramos", - teigia J.Collinsas.