Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius informavo BNS, kad dešimties asmenų komanda, tarp kurių aštuoni medikai, logistikos specialistas ir operacijų vadovas, į Armėniją keliaus dviem savaitėms.

„Jie vyks dviem savaitėms į pagalbą šaliai, kurioje tikrai labai sudėtinga situacija – ten eilėse laukia žmonės, kad patektų į ligonines, laukia eilėje į intensyvios terapijos palatas, neužtenka vietų, neužtenka medikų“, – teigė L. Linkevičius.

„Jie kreipėsi į Europos Sąjungos institucijas ir į Vyriausybę kreipėsi. Kai kurios šalys padeda, kai kurios šalys mėgina atsivežti pas save sunkius ligonius gydyti, kai kurios mėgina padėti gydytojais“, – pridūrė jis.

Lietuvos kariuomenės lėktuvu „Spartan“ savanoriškai padėti sutikę medikai su savimi turėtų gabentis ir darbui reikalingą įrangą, taip pat apsaugos priemones. Anot ministro, kelionė į Armėniją numatyta ne anksčiau nei birželio 19 dieną – šiuo metu jai ruošiamas lėktuvas.

„Apsaugos priemonės ir pati medikų įranga, kokia jiems bus reikalinga“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Armėnijos valdžia praėjusią savaitę pranešė, kad šalies ligoninės nepajėgios pakelti koronavirusu sergančių ligonių antplūdžio. Naujausiais duomenimis, šioje valstybėje iki šiol patvirtinta daugiau nei 14,1 tūkst. atvejų ir 227 mirtys.

Lietuva anksčiau šiemet jau skyrė humanitarinės pagalbos Armėnijai.

Armėnija yra viena iš šešių Rytų Partnerystės programos šalių. Europos Sąjunga daugiau nei prieš dešimtmetį ėmėsi iniciatyvos nubrėžti santykius su šešiomis posovietinėmis valstybėmis – Armėnija, Azerbaidžanu, Baltarusija, Moldova, Sakartvelu ir Ukraina.