Kreipimesi akcentuojama, kad "uždarius šį kino teatrą miestas ne tik neteks vienos pagrindinių kino ir kultūros erdvių, - taip bus galutinai įteisintas komercinio repertuaro politikos ir beveik aukščiausių pasaulyje kainų už bilietus monopolis".

Laiško autoriai primena, kad tarp 1994 metų, kai Vilniaus senamiestis buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, ir 2009 metų, kai Vilnius taps Europos kultūros sostine, įvyko ir vyksta didžiuliai pokyčiai mieste ir visoje šalyje, tačiau ne visada kultūros naudai.

"Per pastaruosius keletą metų didžiuosiuose Lietuvos miestuose smarkiai sumažėjo viešųjų erdvių. Prisidengus komercijos ir investicijų logika naikinami parkai, skverai, kultūros įstaigos pertvarkomos į pelną nešančias. O kas paklaus vaiko, studento ar senelės, ko jiems reikia savame mieste? Per keletą metų Vilniuje buvo uždaryti "Neries", "Vilniaus", "Tėvynės", "Helios" kino teatrai. Dabar atėjo laikas "Lietuvai". Jos vietoje žadama pastatyti gyvenamąjį namą. Tai bus atlikta Vilniaus Senamiesčio zonoje; taip dings dar viena viešoji erdvė; taip miestas neteks svarbios kino ir apskritai kultūros vietos", - dėstoma atvirame laiške.

"Lietuva" kartu su nedideliu "Skalvijos" kino centru priklauso Europos kino teatrų tinklui "Europa Cinemas", šiuose dviejuose kino teatruose vyksta pagrindiniai kino kultūros renginiai: kino festivaliai, garsių kino kūrėjų retrospektyvos, lietuviškų filmų premjeros, užsienio ambasadų dėka rengiamos įvairių šalių kino savaitės.

Primenama, kad "Lietuvos" kino teatre lankėsi, su žiūrovais bendravo ir savo filmus rodė tokie pasaulinio garso kino meistrai kaip režisieriai Werneris Herzogas, Peteris Greenaway, Mike'as Leigh, Jeanas Pierre'as Jeunet, Leos Caraxas, Agnieszka Holland, Kira Muratova, Nikita Michalkovas, Valerijus Todorovskis ir kitos garsenybės.

"Lietuvos" renginių populiarumą liudija juos aplankiusių žiūrovų skaičius - pernai vykęs lietuviškų filmų festivalis "Trispalvis kinas" sulaukė per 12 tūkstančių lankytojų, o tarptautinį kino festivalį "Kino pavasaris" pernai aplankė 28 tūkstančiai žiūrovų.

"Aktyvi šių kino teatrų kultūrinė veikla pažymima ir Vilniaus savivaldybės paraiškoje dėl Europos kultūros sostinės 2009 m. Bet ar nėra taip, kad kultūra išlieka tik fasadine - viena deklaruojama Europos Sąjungos institucijos, o priešinga daroma namuose?", - retoriškai klausia "Lietuvos" gerbėjai.

Pasak jų, uždarius šį Vilniaus centre esantį kino teatrą, kino centras "Skalvija", savo salėje turintis 141 vietą, sostinei yra akivaizdžiai nepakankamas, normaliai suvokiant kultūrą ir jos poreikį. "Drauge taip naikinama ir svarbi kultūros ir kūrybos industrija, galinti pritraukti kapitalą ir turizmo investicijas", - rašoma kreipimesi.

Atviras laiškas adresuojamas Lietuvos Respublikos Prezidentui, Seimo pirmininkui, Vyriausybei, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui, Kultūros ministerijai ir Vilniaus miesto savivaldybei.

Pasak "Lietuvos" kino teatro atstovų, jau pirmąją dieną internete išplatinus pranešimą, jį išsiųsti suskubo šimtai žmonių. Per minutę valdžios institucijas pasiekdavo po 6-7 tokius kreipimusis. Tačiau "Lietuvos" kino teatro projektų vadovo Algirdo Ramoškos teigimu, jau penktadienį šio laiško autoriai ir laiške išdėstytoms mintims pritariantys žmonės susidūrė su netikėtomis kliūtimis.

"Vilniaus miesto savivaldybės elektroninio pašto administratorius užblokavo "Kino pavasario 2005" rengėjų serverį, iš kurio šiuo metu negalima išsiųsti laiškų. Tai įvyko po to, kai minėtus kreipimusis imta siųsti ir į Vilniaus miesto savivaldybę, viešai skelbiamu elektroninio pašto adresu: meras@vilnius.lt", - DELFI sakė A.Ramoška.

Dėl to šiuo metu atvirą laišką visiems, norintiems išsaugoti "Lietuvos" kino teatrą, belieka valstybės vadovams persiųsti patiems, iš savo elektroninio pašto dėžučių, nes "Kino pavasario 2005" rengėjai dėl netikėtai iškilusių techninių kliūčių to padaryti negali.

Balandžio 9 dieną vilniečiai taip pat kviečiami išreikšti savo valią protesto akcijoje "Už Lietuvą" ir į "Kino pavasario" laboratoriją "Grąžinkite Lietuvą!", veikiančią šalia "Lietuvos" kino teatro esančiame paviljone.