„Aptarėme šių metų pirmojo pusmečio bataliono ir Lietuvos karių karinio rengimo kalendorių, apžvelgėme vidaus tvarkos taisykles ir pasiderinome pagrindinius veiklos koordinavimo principus. Labai džiugu, kad taip greitai po Varšuvoje priimtų sprendimų matome į Lietuvą atvykstančius padalinius, kurie kartu su mūsų kariais stiprins šalies ir viso aljanso gynybą, kartu ir atgrasydami potencialų priešą“, – po susitikimo sakė V. Rupšys, cituojamas kariuomenės Sausumos pajėgų trečiadienio vakarą išplatintame pranešime.

Antradienį į Lietuvą atvykęs pulkininkas leitenantas Ch.Huberis vykdys pasirengimo darbus, rengs karinio rengimo planus, juos derins, susipažins su bataliono karių gyvenimo ir tarnybos sąlygomis, infrastruktūra, kaimyniniais padaliniais.

Pirmieji iš tarptautiniame dalyvausiančių NATO partnerių - Belgijos ir Vokietijos kariai į Lietuvą atvyko antradienį. Oro uoste žurnalistams Ch.Huberis nedetalizavo, kiek Vokietijos karių atvyko į Lietuvą. Kariuomenė pranešė, jog Palangos oro uoste antradienį nusileido per 100 belgų karių grupė, kuri užtikrins reikiamus pasiruošimo darbus atvykstančioms pagrindinėms bataliono pajėgoms.

Nuo kitos savaitės prasidės ir Vokietijos karių, kurie sudarys NATO priešakinių pajėgų bataliono pagrindą, persidislokavimas iš nuolatinės vietos Bavarijoje į Lietuvą. Vėliau į šalį atvyks Nyderlandų ir Norvegijos kariai, kurie sudarys pirmąją NATO priešakinių pajėgų rotaciją. Planuojama, visi NATO priešakinių pajėgų bataliono padaliniai į Lietuvą atvyks ir visą operacinį pajėgumą pasieks iki birželio vidurio.

Vokietijos vadovaujamame batalione iš viso tarnaus apie 1200 karių. Jame prie vokiečių ir belgų ilgainiui prisijungs Norvegijos, Nyderlandų, Liuksemburgo, Kroatijos ir Prancūzijos kariai. Batalionas bus dislokuotas Rukloje.

NATO pernai sutarė kiekvienoje iš Baltijos šalių ir Lenkijoje dislokuoti po batalioną karių. Kiekviename iš jų bus apie tūkstantį karių. NATO teigia taip reaguojanti į Rusijos intervenciją Ukrainoje ir karinį aktyvumą regione.