Aiškintis, ar šalies kariuomenėje nėra neonacių, imta po internete pasklidusių fotografijų, kuriose su ginklais ir uniformomis pozuoja svastikomis tatuiruoti vyrai.

„Nėra Lietuvos kariuomenėje neonacių. Neonacių – tokių žmonių nėra. Net ir tie, kurie neva buvo rodomi su svastikomis ant rankos, tai nėra kariuomenėje tarnaujantys žmonės. Bent jau kai kurie iš jų“, - teigė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Žmogaus teisių gynėjai sako, kad kariuomenėje ginklus į rankas gavę radikalai gali kelti didelę grėsmę: nors turėtų ginti demokratinę valstybę, neapykantą kitataučiams puoselėjantys ir prieš demokratines vertybes pasisakantys kariai gali pradėti šaudyti ir į kitaip manančius.

„Kaip galima pasitikėti tokiu kareiviu ar tokiu savanoriu, ypač, kad jis turi ginklą? Kur garantija, kad vieną dieną jis nepanaudos to ginklo prieš žmogų ar žmones, kurie, jo nuomone, atstovauja klaidingai Lietuvos valstybingumo koncepcijai“, - klausė Žmogaus teisių stebėjimo instituto vadovas Henrikas Mickevičius.

Krašto apsaugos ministrė kategoriškai neigia, jog kariuomenėje tarnauja radikalai, tačiau pripažįsta, kad su kai kuriais kariais dėl jų pažiūrų kalbėta asmeniškai.

„Su tais savanoriais, kurie dalyvavo Kovo 11-osios eitynėse, tai jie kokių nors didelių nusižengimų nepadarė, bet su jais kalbamasi, bendraujama – kalba kariuomenės vadovybė ir tiesioginiai jų vadai dirba“, - aiškino ministrė.

Kovo 11-osios eitynės kasmet sulaukia kritikos už ksenofobijos ir nacistinių idėjų bei simbolių propagavimą.