„Nors oras pabjuro, bet nuotaika yra tikrai puiki – nes visada kai tenka dalyvauti ir būti liudininku svarbių karinės infrastruktūros projektų pradžios, tai yra įžanga į mūsų geresnį pasirengimą“, – sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Mūsų kariuomenė ir sąjungininkai šio poligono laukė jau senokai. Nes esamos mokymo teritorijos, pratybų teritorijos yra nepakankamos, jeigu mes turime ambiciją priimti didesnes sąjungininkų pajėgas“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Džiugi diena Lietuvai, džiugi diena krašto apsaugos sistemai, o ypatingai – Lietuvos kariuomenei. Tai tikrai – šiandien šitas atidarymas poligono įeis į kariuomenės vystymo istoriją“, – tikina Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

Džiugiai poligono atidarymą sutinka ir artimiausių kaimelių bei miestelių gyventojai, sako Šalčininkų meras.

„Žmonės supranta todėl, kad pasikeitė geopolitinė situacija, situacija mūsų regione. Visi žino, kad toks objektas yra būtinas“, – sako Šalčininkų rajono meras Zdislavas Palevičius.

Vienu metu šioje bazėje galės treniruotis maždaug 1000 karių. Pirmieji mokymai numatyti jau šį birželį. Tačiau baigus visus infrastruktūros darbus bazėje budės maždaug 4,5 tūkst. karių. Visi darbai pareikalaus maždaug 260 mln. eurų, o darbus žadama baigti 2027-ųjų metų pabaigoje.

„Su poligonu susijusi infrastruktūra daugiausiai bus pradėta statyti ją suprojektavus nuo sekančių metų. Šiais metais tai yra žemės išpirkimas, žymėjimas, išmiškinimo darbai“, – sako krašto apsaugos ministras.

Komplekse bus įrengta eilė įvairaus tipo šaudyklos, sraigtasparnių aikštelės, kareivinių miestelis, šaudmenų ir sprogmenų sandėliai. Apylinkių keliai bus pritaikyti sunkiajai karinei technikai.

„Pilną kovinį pajėgumą pasieksime tada, kai mes čia galėsime 100 proc. vykdyti visas pratybas. Aš tikiuosi, 2027-ų metų antroje pusėje“, – sako Lietuvos kariuomenės vadas.

Pasak šalies vadovo, dalis Lietuvos sąjungininkų žada prisidėti prie poligono įrengimo. Tačiau kokios valstybės išreiškė tokią valią, nei prezidentas, nei ministras neatskleidė.

„Jau mūsų sąjungininkai žino apie šio poligono veiklos pradžią ir net yra kai kurie išreiškę norą prisidėti investuojant ir stiprinant šito poligono infrastruktūrą“, – sako G. Nausėda.

Poligono teritorija driekiasi per itin miškingas vietoves, atokiai nuo apgyvendintų vietovių. Politikai tikina, jog karinės bazės įrengimo darbai neturėtų padaryti didelės žalos aplinkai.

„Tie žmonės, kurie iki šiol naudojosi dabartine poligono teritorijoje esančiais miškais rinkdami miško gėrybes, jas irgi toliau galės rinkti. Tačiau, reikės atsižvelgti į tai, kad čia bus specialūs reikalavimai, įspėjimai, signalizacija“, – tikina ministras.

Lietuvoje veikia dar 6 kariniai poligonai – didžiausi yra Pabradės ir Gaižiūnų. Tačiau stiprėjant Lietuvos kariuomenei ir augant sąjungininkų karių skaičiui šalyje, didžiausių poligonų ima nepakakti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją