Tokį sutarties pakeitimą trečiadienį Gynybos resursų agentūra prie Krašto apsaugos ministerijos pasirašė su Jungtinių Amerikos Valstijų Vyriausybe, su kuria kalbamasi ir dėl kuo ankstesnio visos įrangos pristatymo Lietuvos kariuomenei.

„Iš Jungtinių Amerikos Valstijų gaunama prieštankinė sistema „Javelin“ ypač reikšmingai prisideda prie Lietuvos gynybinių pajėgumų stiprinimo, ilgalaikio Lietuvos kariuomenės kovinių pajėgumų didinimo ir atgrasomojo poveikio stiprinimo. Lietuvos kariuomenės atsargų papildymas šiomis sistemomis yra itin aktualus susidarius labai sudėtingai geopolitinei situacijai po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Vidutinio nuotolio prieštankinės ginkluotės „Javelin“ sistemomis bus papildomai aprūpinti Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų padaliniai.

Pasak ministerijos, vidutinio nuotolio prieštankinių raketų sistema „Javelin“ yra modernus ginklas, galintis naikinti šiuolaikinius tankus su reaktyviniais šarvais dieną ir tamsiu paros metu 75 m – 2,5 km atstumu. Sistema veikia „iššoviau-pamiršau“ principu: kariui užfiksavus taikinį ir iššovus, raketa pati valdo save skrydžio iki taikinio metu.

„JAV yra Lietuvos strateginė partnerė ir viena pagrindinių Baltijos regiono saugumą užtikrinančių sąjungininkių. JAV aktyviai dalyvauja įgyvendinant saugumo užtikrinimo priemones Baltijos šalyse, stiprindama regiono saugumą ir stabilumą. Savo kariais, technika ir finansinėmis lėšomis JAV aktyviai prisideda prie mūsų regiono gynybos.

Pagal Europos atgrasymo iniciatyvą kasmet nuosekliai didinama finansinė parama Europos šalių, tarp jų ir Lietuvos, gynybiniams pajėgumas stiprinti ir karinei infrastruktūrai gerinti. JAV taip pat yra viena pagrindinių ginkluotės įsigijimų partnerių. Su JAV Vyriausybe pasirašytos sutartys ir dėl 200 šarvuotųjų visureigių JLTV, 4 sraigtasparnių „Black Hawk“ įsigijimo“, – sakoma KAM pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją