„Sprendimą peržiūrėti uniformos spalvinę gamą lėmė keli faktoriai. Kariai atkreipė dėmesį, kad vykdant užduotis dabar naudojamo žalio marginimo uniformos išsiskiria ne miškingoje vietovėje, pavyzdžiui, mieste. Naujo pavyzdžio uniformas testavo Specialiųjų operacijų pajėgų kariai, ir po jų vertinimo buvo priimtas sprendimas laipsniškai atnaujinti uniformas“, - sakė Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos vado pareigas laikinai einantis pulkininkas leitenantas Eimantas Juodzevičius.

Pasak karininko, praktinė šio pakeitimo pusė yra ta, kad viena uniforma gali būti naudojama skirtingoms užduotims - šio pavyzdžio uniformas kariai dėvės ir tarnaudami Lietuvoje, ir - tarptautinėse operacijose. Tokią praktiką taiko vis daugiau NATO ir kitų partnerių šalių.

Pirmuoju prioritetu gauti uniformas įvardinti Greitojo reagavimo pajėgoms priklausančių vienetų kariai, vėliau uniformos bus išduodamos profesinės karo tarnybos kariams, karo akademijos kariūnams, Krašto apsaugos savanorių pajėgų ir Nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariams. Visiškai pakeisti dabar turimą lauko aprangą planuojama per trejetą metų.

Universalaus marginimo uniforma, kurios pavadinimas ir pasako, kad spalvų derinys skirtas atlikti užduotis įvairiais metų laikais ir įvairioje aplinkoje, sėkmingai išbandyta tarptautinių operacijų rajonuose, taip pat Lietuvoje. Atliekant šių uniformų bandymus buvo pastebėta, kad apranga turi geras maskuojančiąsias savybes ne tik gamtoje, bet ir urbanizuotoje aplinkoje.

Naujosios uniformos modelis liks identiškas dabartiniam lauko uniformos modeliui, skirsis tik audinys - naujosios uniformos medžiaga yra žymiai atsparesnė dilimui.

Beveik prieš dešimtmetį Lietuvos kariuomenės vado įsakymu sudaryta darbo grupė parengė XXI amžiaus kario aprangos ir ekipuotės sistemos koncepciją, kurios viena iš krypčių buvo pereiti prie vieno pavyzdžio ir spalvinimo lauko uniformos. Slepiamąja universalia spalva marginto audinio piešinio dizaino aprašymas parengtas dar 2013 metais, o 2014-aisiais piešinys įregistruotas Valstybiniame patentų biure.

Naujoji lauko uniforma, palyginti su dabar dėvima miško marginimo apranga, bus maždaug dešimtadaliu pigesnė.

Taip pat planuojama keisti ir šiuo metu naudojamą lauko uniformos avalynę ir pereiti prie kitokio modelio ir labiau prie universalaus marginimo uniformos tinkančios spalvos batų.

Naujai naudojamas universalaus marginimo piešinys užpatentuotas prieš ketverius metus ir juo naudotis leidžiama tik Lietuvos kariuomenės kariams.