Didžiojo etmono Kristupo Radvilos Perkūno ryšių ir informacinių sistemų bataliono Perdislokuojamojo ryšių ir informacinių sistemų modulio (PRISM) kariai į šią misiją išsiųsti šeštą kartą.

„2023 metais Lietuva išliks aktyvi tarptautinių pastangų užtikrinti saugumą ir stabilumą dalyvė. Vykdome savo tarptautinius įsipareigojimus, todėl kartu su savo sąjungininkais ir toliau sieksime rasti optimaliausius sprendimus vykdomų operacijų regionuose“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Nuo 2012 metų vykdoma tarptautine operacija NS2T siekiama apsaugoti pietinę Turkijos dalį nuo galimų raketų ir cheminių atakų iš Sirijos pusės. Anot KAM, misija didina Turkijos oro gynybos pajėgumus, pasitelkdama sudėtingą „žemė-oras“ valdomą raketų gynybos sistemą. Ši sistema yra susieta su NATO oro gynybos tinklu ir padeda apsaugoti Turkijos gyventojus.

Pasak pranešimo, Lietuvos kariuomenė siųsdama PRISM karius į šią operaciją prisideda prie tarptautinės bendruomenės pastangų remti taikos užtikrinimo procesą Turkijoje. PRISM karių, misijoje bendradarbiaujančių su rajone dislokuotu Ispanijos kontingentu, pagrindinė užduotis – užtikrinti patikimą vadavietės rėmimą ryšių ir informacinėmis sistemomis bei informacijos mainus tarp sąjungininkų, sudarant sąlygas operacijos vadui atlikti savo užduotis.

Tarptautinių operacijų ir misijų po NATO, Europos Sąjungos ir Jungtinių Tautų vėliavomis užduotis šiuo metu iš viso vykdo apie 60 Lietuvos karių.

Lietuvos kariai šiuo metu dalyvauja JT operacijoje „Minusma“ Malyje, ES mokymo misijose Malyje (angl. EUTM MALI), Centrinės Afrikos Respublikoje (angl. EUTM RCA) ir Mozambike (angl. EUTM Mozambique), ES jūrų operacijose „Atalanta“ ir „Irini“, bei NATO operacijose Irake (angl. NATO Mission Iraq, NMI) ir Kosove (angl. NATO Kosovo Force, KFOR).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją