Atitinkamam Seimo nutarimui pritarė 73 parlamentarai, prieš jį balsavo 8, susilaikė 15. Skeptiškiausiai šiuos planus įvertino socdemai, „tvarkiečiai“ ir „darbiečiai“.

Diskusijoje dėl karių siuntimo Darbo partijos frakcijos narys Mečislovas Zasčiurinskas piktinosi, kad lėšos skiriamos ne pensininkams, neįgaliesiems ir vaikams, o tolimam Afganistanui – tai esą nemoralu. Be to, nežinia, kiek reikės pinigų Lietuvai, kai bus uždaryta Ignalinos atominė elektrinė. „Kas verčia mus skubėti? Sprendimą laisvai galime priimti kitąmet, kai bus aiškesnė ekonominė socialinė padėtis“, - siūlė jis.

„Toks jausmas, kad valstybės funkcijos yra tik rūpintis pensininkais“, - vėliau atkirto socdemas Andrius Šedžius. „Tvarkietis“ Andrius Mazuronis priminė, kad misija Afganistane mūsų šaliai kainuoja mažiau, nei kainuotų patiems saugoti savo oro erdvę – dabar tuo rūpinasi kitos NATO šalys.

Savo ruožtu Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Audronius Ažubalis pasiūlė atsižvelgti į narkotikų srautus, plūstančius iš Afganistano ir sustojančius Lietuvoje arba bedriekiančius toliau į Vakarus. Anot jo, didžiulės sumos išleidžiamos kovai su narkotikų prekeiviais ir kvaišalų sukeltoms pasekmėms likviduoti.

A. Ažubalis atrėmė kai kurių parlamentarų pareiškimus, esą būdami Afganistane lietuviai kariauja, aiškindamas, kad Lietuva itin didelį dėmesį skiria civiliniams projektams, pavyzdžiui, mokyklų statybai. „Šitie dalykai nevyksta lengvai, kažkam reikia aukotis. Lietuvos auka buvo turbūt mažiausia“, - tikino ji.

„Niekas iš afganistaniečių neprašė invazijos. Po invazijos narkotikų srautai tik didėja. Talibai buvo juos sumažinę. Karas susijęs ne tik su okupacija, bet ir su narkotikų verslu“, - tvirtino frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Julius Veselka.

Daugiausia dėmesio skiriama Afganistanui

Praėjusią savaitę Seimo posėdyje svarstant karių siuntimą į tarptautines operacijas iki 2013 m., skambėjo kaltinimai dalyvavimu okupaciniame kare, palyginimai su kunigaikščių kariniais užmojais ir siūlymai Afganistanui skiriamus pinigus atiduoti „Sodrai“ bei prisiminti, kaip okupaciją sutiko tarpukario Lietuvos, nedalyvavusios jokiose operacijose užsienyje, kariai.

Konservatorių-krikdemų atstovas Egidijus Vareikis, neseniai pats lankęsis Goro provincijoje, savo ruožtu aiškino, kad nutraukti misiją Afganistane būtų ne nesusipratimas, o nusikaltimas.

Savo nutarimu Seimas pratęsė Lietuvos karių ir karinėms pajėgoms priskirtų civilių tarnautojų dalyvavimą tarptautinėse operacijose Balkanų, Centrinės ir Pietų Azijos, Pietų Kaukazo bei Persijos įlankos regionuose iki 2013 m. gruodžio 31 d.

Šiuo metu Lietuvos kariniai vienetai dalyvauja NATO vadovaujamoje Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (International Security Assistance Force, ISAF) operacijoje Afganistane, Europos Sąjungos vadovaujamoje operacijoje (ALTHEA) Bosnijoje ir Hercegovinoje, NATO vadovaujamoje operacijoje Kosove (KFOR).

Galiojantį Seimo mandatą paprašyta pratęsti bent 3 metams visų pirma dėl vykdomos ISAF operacijos Afganistane, kur Lietuva vadovauja Provincijos atkūrimo grupei Gore ir išlaiko specialiųjų operacijų pajėgų vienetą Kandahare. Ši operacija yra ilgalaikis NATO prioritetas, todėl Lietuvos dalyvavimą joje norima tęsti ir, esant galimybėms, stiprinti.

Kitose dabar vykdomose operacijose mūsų šalies karių dalyvavimas esą bus minimalus, daugiausia apsiribojant štabo karininkais ir specialistais.