"Prieš tęsiant tolesnį perdislokavimą į Goro provincijos sostinę Čagčaraną, grupei bus surengtas dar vienas priešmisijinis parengimas", - sakė V.Tutkus.

Nuo Herato miesto iki Čagčarano yra maždaug 330 kilometrų. Norint juos įveikti kalnų keliais, vasarą gali prireikti trijų parų, žiemą dalis kelių ir kalnų perėjos neišvažiuojami. Todėl lietuviai į Čagčaraną bus perdislokuojami transporto lėktuvais "C-130 Hercules", kurie gali nutūpti Goro sostinėje esančiame gruntiniame 2 km ilgio take.

Misijos sėkmė smarkiai priklausys nuo tiekimo oro keliu - be transporto lėktuvų skrydžių, lietuviams atsargas skraidins ir Ispanijos sraigtasparnių grandis. Ispanijos aviatoriai, iškilus reikalui, surengs ligonių ar sužeistųjų evakuaciją arba atskraidins greitojo reagavimo karių būrį.

Žiemą gamtinės sąlygos aukštuose Goro kalnuose daugiausia nepalankios nei lėktuvų, nei sraigtasparnių skrydžiams, tačiau šiuo metų laiku sraigtasparniai gali pasiekti Čagčaraną. Kaip BNS sakė Ispanijoje viešėjęs Lietuvos krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas, Ispanijos gynybos vadovai jį užtikrino, kad sraigtasparniai bus pajėgūs veikti net ir aukštikalnių sąlygomis.

Lietuvos kariškiai turės maždaug 10 dienų praleisti Herate ir dėl privalomos kalnų aklimatizacijos: Čagčaranas yra maždaug 2300 metrų aukštyje virš jūros lygio, nepratusiam prie šiek tiek išretėjusio oro žmogui gali būti sunku intensyviai judėti, dirbti fizinį darbą - gali kamuoti dusulys, netolygiai plakti širdis. Tuo tarpu Heratas yra maždaug 800 metrų aukštyje.

Nuo priešakinės paramos bazės Herate, kur dabar apsistojo lietuviai, darbo smarkiai priklausys tiek Herate, tiek ir kaimyninėse Badgio, Goro ir Faraho provincijose steigiamų atkūrimo grupių, kurioms vadovaus Ispanija, Lietuva ir JAV, veiklos sklandumas, tarptautinių pajėgų karių gyvenimo sąlygos, o galiausiai - ir pagalbos afganams efektyvumas.

Minėtąją bazę, kurioje kovo pabaigoje pabuvojo BNS korespondentas, Herato aerodrome kovo 5-ąją įkūrė Italijos kariai logistai iš Italijos karinių oro pajėgų Pirmojo logistinių operacijų dalinio Veronoje. Italijos kariai stovyklos perimetru įrengė apsaugines užtvaras, išskleidė komunikacijų centro antenas, surentė dešimtis palapinių. Bazėje veikia sanitariniai mazgai, valgykla. Veikia karo lauko ligoninė, kurioje medikai galės suteikti sudėtingesnes paslaugas ir atlikti kai kurias chirurgines operacijas.

Gegužės pabaigoje galutinai įrengtą bazę Italija perdavė Ispanijos pavaldumui. Lietuvos vadovaujamos provincijos atkūrimo grupės karius ir įrangą šią savaitę į Afganistaną iš Zoknių skraidina JAV strateginės transporto aviacijos lėktuvai "C-17 Globemaster". Iš pradžių į Afganistaną turi būti išskraidinti 65 kariai.

Šią savaitę laukiama Seimo sprendimo, kuriuo bus leista padidinti karių skaičių Afganistane, todėl planuojama, kad per kelias savaites karių skaičius padidės iki maždaug šimto, o iki metų pabaigos - iki 130. Iš viso, kartu su sąjungininkų kariais, Lietuvos vadovaujamoje provincijos atkūrimo misijoje tarnaus maždaug 190 karių.

Prie Lietuvos vadovaujamos misijos prisideda Jungtinės Valstijos, užtikrinančios kontingento perskraidinimą ir logistinę paramą, Didžioji Britanija, parengusi misijai Lietuvos karius, Danija, kuri atsiunčia savo žvalgų dalinį, ir Islandija, į misiją delegavusi savo civilius specialistus.

Goro provincijos atkūrimo grupė yra NATO vadovaujamų tarptautinių paramos saugumui pajėgų (ISAF - angl. International Security Assistance Force) operacijos dalis.

Atkūrimo grupės uždaviniai - stiprinti Afganistano centrinės valdžios įtaką provincijoje, padėti vietos saugumo struktūroms kurti saugią aplinką ir stabilumą, sudaryti tinkamas sąlygas provincijai ir valstybei atkurti, tarpininkaujant ir skatinant įvairių valstybinių ir nevyriausybinių organizacijų veiklą provincijoje.

Iš pradžių kariai įsirengs stovyklą, sukurs jos infrastruktūrą. Iki spalio mėnesio grupė jau turėtų veikti visu pajėgumu. Misijos dalyviai keisis kas pusę metų.