Renata šią savaitę su vaikais atostogauja Panevėžio rajono Žiliškių kaime. Per 20 km nuo Panevėžio nutolusiame kaimelyje įvykiu tampa automobilio pravažiavimas, tad ką jau kalbėti apie karinę techniką.

„Apie pusę antros pamatėme keliu važiuojančias dvi karines mašinas. Ant antros mašinos sėdėjo kareivis ir reguliavo iškištą patranką: atrodė, kas kiek ir ims šaudyti. Tokius vaizdus iki šiol buvau mačiusi tik iš Afganistano rodomuose reportažuose, nesitikėjau kažko panašaus išvysti kaime“, – DELFI pasakojo Renata.

Kaimo gyventojai ėmė svarstyti, kad greičiausiai jau padidintas krašto apsaugos finansavimas. Mat iki šiol po kaimą šarvuočiai nevažinėjo. Geriausiai situaciją apibūdino penkiametis Renatos sūnus: vaikas spėjo, kad technika atvažiavo iš Ukrainos. Penkiametis laukė, gal šarvuočiai apsisuks ir grįš, tačiau jie daugiau nepasirodė.

Pasak Renatos, karinė technika kaimo žmones nustebino. Jos teigimu, nejauku būtų kartu su vaikais šarvuočius sutikti kelyje.

Žmones perspėjo, naktimis nešaudo

Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai kapitonas Tomas Pakalniškis DELFI sakė, kad gegužės 19-30 dienomis Karaliaus Mindaugo husarų batalionas Panevėžio rajone, Velžio, Miežiškių ir Karsakiškio seniūnijose, vykdo lauko praktikos pratybas.

„Bataliono atstovai jau balandžio mėnesį vyko į šitas seniūnijas, bendravo su seniūnais, vietos gyventojais, jie darė pristatymus, kabino plakatus, bendravo su mokiniais, žodžiu, tas pratybas viešino ir vietiniai gyventojai apie jas turėjo žinoti“, – sakė T. Pakalniškis. Pasak T. Pakalniškio, žmonėms visiškai nėra ko bijoti.

Apie pratybas buvo informuota policija ir kitos Panevėžio apskrities struktūros.

Kapitonas paaiškino, kad žmonių nupasakotas ginklas greičiausiai buvo ant šarvuočio pritvirtintas sunkusis kulkosvaidis.

Siekiant užtikrinti gyventojų saugumą ir kuo mažiau paveikti vietinių gyventojų gyvenimą, tamsiu paros metu nešaudoma, karių ir transporto judėjimas vyksta tik keliais.

Pratybos išskirtinės dėl to, kad kariai pagrindinius veiksmus vykdo apgyvendintose teritorijose. Mokymų metu kariai ginkluoti etatine ginkluote ir naudoja imitacinius šaudmenis automatiniams šautuvams ir prieštankinei ginkluotei, dūminius paketus. Kariai pratybų metu Panevėžio rajone kariai juda visureigiais HMMWV ir sunkvežimiais MB UNIMOG.