Septynių dalių ciklas atskleis, kas mūsų šalyje yra įtakingiausi politikai, verslininkai/ekonomistai, visuomenininkai, teisininkai, tarnautojai bei žiniasklaidos atstovai. Projektą vainikuos bendras Lietuvos įtakingiausiųjų sąrašas.

Naujienų portalo DELFI užsakymu liepos 18 – rugpjūčio 28 d. buvo atliktas Lietuvos elito nuomonės tyrimas, kurio metu žurnalas „Reitingai“ apklausė 526 žmones. Tai – atsakingas pareigas einantys politikai, valstybės tarnautojai, teisininkai, verslininkai ir ekonomistai, žiniasklaidos atstovai ir visuomenininkai.

Renkant įtakingiausius teisininkus, kaip ir valstybės tarnautojus, nebuvo atliekamas visuomenės nuomonės tyrimas.

Įtakingiausias teisininkas išrinktas vienbalsiai

Kad įtakingiausias Lietuvos teisininkas yra buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Egidijus Kūris, kuris šiuo metu dirba Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT) teisėju, vienbalsiai nutarė ir politikai, ir žurnalistai, ir visuomenininkai, ir valstybės tarnautojai, ir patys teisininkai.

Tokie rezultatai E. Kūrį maloniai nustebino, tačiau jų teisėjas nesureikšmino: „Tai – tik reitingai“.

EŽTT dirbantis E. Kūris neslėpė, kad stebi DELFI užsakymu atlikto tyrimo rezultatus ir nesitikėjo, jog bus išrinktas įtakingiausiu teisininku Lietuvoje. „Negali būti“, – išgirdęs apie atlikto tyrimo rezultatus, sakė jis.

Egidijus Kūris
Visgi, E. Kūris nesiryžo vertinti, kas, jo nuomone, Lietuvos teisininkų bendruomenėje yra įtakingiausias – to jam neleidžia šiuo metu užimamos pareigos.

„Niekam jokios įtakos nebandau daryti, nežinau, kodėl taip buvo nuspręsta, čia – tik visuomenės nuomonė, jeigu kažkas taip galvoja, tai tegul ir galvoja“, – sakė jis.

EŽTT teisėjas patikino, kad jo nenustebino, jog tarp įtakingiausiųjų antroje vietoje yra įvardijamas dabartinis KT pirmininkas Dainius Žalimas. „Tikiuosi, kad su juo ir toliau palaikysime gerus santykius, tikrai su niekuo nekonkuruoju“, – pabrėžė jis.

Nors E. Kūris vienbalsiai buvo išrinktas įtakingiausiu teisininku ir šį titulą pelnė balsų dauguma, teisininkų apklausoje jis vos vienu balsu aplenkė KT pirmininką D. Žalimą.

Buvusio KT vadovo populiarumo aukštumos nė kiek nenustebino antroje vietoje likusio dabartinio teismo vadovo D. Žalimo.

„Kalbant Lietuvos teisės mokslų autoritetų prasme, toks įvertinimas yra visiškai teisingas, – sakė D. Žalimas. – Žvelgiant į E. Kūrio mokslinius darbus, indėlį, kurį jis įneša pats asmeniškai rašydamas ir redaguodamas įvairias knygas, tai pripažįstu, bet, manau, kad vieni žmonės yra įtakingi galbūt advokatūroje, kiti – prokuratūroje, treti – galbūt teisminėje valdžioje. Vienareikšmiškai pasakyti, kuris teisininkas yra įtakingiausias, tikrai labai sudėtinga ir galbūt net neįmanoma.“

D. Žalimas pabrėžė, kad pats atsisakė dalyvauti apklausoje ir įtakingiausių žmonių Lietuvoje šiemet nevertino.

Dainius Žalimas
„Įtakos formavimas yra labai subjektyvus faktorius, todėl visiškai nesureikšminu šių apklausų, – sakė jis. – Žinoma, galbūt malonu ką nors tokio girdėti, bet, jeigu visiškai atvirai, apklausų rezultatų nesureikšminu ir niekaip nevertinsiu.“

Paklaustas, ar pats jaučiasi įtakingu, KT vadovas pabrėžė, kad nereikia sureikšminti jo, kaip teismo vadovo, pozicijos.

„Tikrai nesijaučiu vienu įtakingiausiu, ir galiu pasakyti, kodėl – manau, būtų labai nepagrįsta teismo pirmininką priskirti įtakingiausiems, nes sprendimai, kuriuos priima KT, yra kolektyviniai sprendimai, tai – visų devynių teisėjų sprendimai, – pažymėjo D. Žalimas. – Teismo pirmininkas yra vienas iš devynių, dėl to ir nesinorėtų šio vaidmens ypatingai sureikšminti, jeigu kalbame apie teismo priimamus sprendimus. O jeigu kalbėti apie teismo veiklą apskritai, gal kartais nuo pirmininko ir daugiau priklauso, tarkime, įvairios iniciatyvos tarptautinėje erdvėje, viešumo prasme, bet tai – tik tiek. Manau, kad pirmininkas yra pirmas tarp lygių, pirmas tarp devynių, bet gal tam tikra prasme kaip įstaigos vadovas, bet ne tas, kuris lemia įstaigos sprendimus.“

Vertina pagal tai, ką mato ir girdi

Trečias tarp įtakingiausiųjų Lietuvos teisininkų – advokatų kontoros „Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai“ („LAWIN“) steigėjas ir advokatų kontoros „Valiunas Ellex“ vadovas Rolandas Valiūnas. Jis taip pat yra Lietuvos investuotojų forumo valdybos pirmininkas.

R. Valiūnas taip pat neslėpė, kad tyrimo rezultatai jį labai nustebino, tačiau, kaip ir E. Kūris bei D. Žalimas, to nesureikšmino.

„Be abejo, labai nustebau, nes Lietuvoje yra daugybė įtakingų žmonių ir vargu, ar save galiu priskirti prie įtakingiausiųjų, – sakė R. Valiūnas. – Iš kitos pusės, matyt, akivaizdu, kad dažnai įtakingumas matuojamas ne kokiu nors profesionaliu būdu, o tuo, ką žmonės daugiau girdi ir mato. Matyt ši vieta labiau priskirta dėl mano, kaip Investuotojų forumo valdybos pirmininko pasisakymų vienu ar kitu klausimu. Iš vienos pusės smagu, o iš kitos, matyt, tai reikėtų vertinti su tam tikru humoru ir skepticizmu, nes nebūtinai jie atspindi vienokią ar kitokią realybę. Ir, žinoma, reikia savo įtakos nepervertinti.“

R. Valiūno nenustebino, kad įtakingiausiu Lietuvos teisininku buvo išrinktas E. Kūris.

Rolandas Valiūnas
„Akivaizdu, profesorius E. Kūris yra intelektualus, protingas žmogus, buvęs KT pirmininkas, aktyvus visuomenėje – žmogus, kuris daro vienokią ar kitokią įtaką visuomenės procesams, todėl tokie rezultatai manęs ir nenustebino, – sakė jis. – Reitingų srityje niekas manęs nenustebintų, nes tai nėra koks nors matavimas procentais, o tai daugiau visuomenės ar tam tikrų profesionalų požiūris – ką jie girdi, mato ir kaip jie tuos dalykus priima.“

Paklaustas, kokius asmenis jis įvardytų šiuo metu Lietuvoje įtakingiausiais teisininkais, R. Valiūnas sakė: „Mano asmenine nuomone, Konstitucinio ir Aukščiausiojo Teismo pirmininkai akivaizdžiai yra įtakingi žmonės ir nuo jų sprendimų labai daug kas priklauso. Trečias žmogus, kuris turi milžinišką įtaką, yra teisingumo ministras. Ir ketvirtasis, kuris taip pat akivaizdžiai įtakingas, yra Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas. Prie tų žmonių, kurie daro didžiausią įtaką teisės pasaulyje, galima priskirti ir Advokatūros pirmininką, turintį didžiulę įtaką advokatams ir ne tik jiems. Didžiulę įtaką neišvengiamai turi ir Vilniaus universiteto teisės dekanas, profesoriai. Štai Darbo kodekso projektas yra puikus pavyzdys, kad nuo teisininkų grupės, kuri atlieka tą darbą, labai daug kas priklauso. Ir nesiimčiau tvirtinti, ar Darbo kodeksas bus priimtas, ar ne, bet jeigu jis bus priimtas, tai, matyt, profesoriaus Tomo Davulio ir jo komandos vaidmenį reikėtų vertinti kaip labai svarbų, kaip padariusį vieną didžiausių įtakų Lietuvos gyvenime. Na, jeigu projektas nebus priimtas, čia jau kitas klausimas, bet tai matyt ne nuo profesoriaus priklauso.“

R. Valiūno nenustebino, kad į įtakingiausių sąrašus kažkas iš politikų pasiūlė ir nuo teisėsaugos į užsienį pasprukusią buvusią parlamentarę Neringą Venckienę.

„Jeigu grįžtume keletą metų atgal, N. Venckienė buvo milžinišką įtaką darantis žmogus Lietuvos visuomenėje, – sakė jis. – Kai kalbame apie įtaką, ji gali būti teigiama, neigiama bei įtakų kokteilis. Norėčiau, kad būtų kuo mažiau žmonių, darančių tokią įtaką, kokią padarė N. Venckienė. Bet yra kaip yra. O gal iš tikrųjų ta įtaka yra teigiama, nes tokios nelaimės ir tragedijos leidžia apsivalyti ir pakilti į kitą lygį.“

Teisininkų atsakymai – išskirtiniai

Į dešimties įtakingiausių Lietuvos teisininkų sąrašą taip pat pakliuvo VU Teisės fakulteto profesorius Vytautas Nekrošius (4 vieta), Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjai Gintaras Kryževičius (5), Jonas Prapiestis (7), šio teismo pirmininkas Rimvydas Norkus (8), advokatai Kazimieras Motieka (6) ir Rimas Andrikis (9) bei laikinai generalinio prokuroro pareigas einantis Darius Raulušaitis (10). Nuo pastarojo vos pora balsų atsiliko prezidentės patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė.

Tyrimą atlikusio žurnalo „Reitingas“ redaktorius Gintaras Sarafinas prisipažino, kad teisininkų bendruomenė gerokai išsiskyrė iš kitų apklausoje dalyvavusių vertintojų.

Gintaras Sarafinas
„Visų pirma, teisininkus buvo labai sunku prakalbinti – nekalbu apie advokatus, jie noriai atsakinėjo, sunkiausiai buvo su teisėjais ir prokurorais, bet kai į anketos duomenis atsakė kai kurie teismų pirmininkai, ledai pajudėjo, – sakė jis. – Kalbant apie rezultatus, teisininkai išsiskyrė labai griežta logika, išskiriant įtakingiausius jiems įtakos neturėjo baimė – kai balsuodavo politikai, jie dažnai pažymėdavo kontroliuojančius įstaigos vadovus kaip atsakingus asmenis, o teisininkai – nebūtinai, jie nebijo, kad kažkas ateis su antrankiais, jiems nei šilta, nei šalta. Jie balsuodavo iš širdies, už tuos, kuriais tiki ir žino, kad tas žmogus yra labai kietas profesionalas ir savo kalbomis bei darbais daro įtaką teisininkų bendruomenei ir visai visuomenei.“

Anot G. Sarafino, teisininkai išsiskyrė ir vertindami kitų sričių specialistus.

„Kalbant apie visuomenininkus, jie minėdavo tai, kas yra susiję su intelektualumu, logika, todėl, priešingai nei kitų grupių atstovai, išskirdavo daug intelektualų, teatralų ir filosofų, – sakė jis. – Netgi vertindami valstybės tarnautojus jie aukštesnius balus skirdavo tiems, kurie yra baigę teisės studijas – ko gero, juos pažįsta ir vertina jų aukštą kompetenciją.“

Žurnalo „Reitingai“ redaktoriaus teigimu, teisininkai išsiskyrė ir tuo, kad balsuodami daugiau balų skirdavo naujos kartos atstovams.

„Jie nėra užsikonservavę laike, o, tarkime, politikai galbūt iš inercijos balsuodavo už senus teisės korifėjus, jau 20 metų garsius teisininkus“, – pažymėjo G. Sarafinas.

Pasak jo, atsakinėdami į anketos klausimus teisininkai prie sąrašų „dirbdavo ir po pusdienį“. „Tai jie darė atsakingai, o ne abejingai“, – pažymėjo G. Sarafinas.