„Lietuvos įtakingiausieji 2018“ – unikalus DELFI projektas, atskleidžiantis, kas mūsų valstybėje turi reikšmingiausią balsą, priima sprendimus ir turi didžiausią įtaką šalies gyvenimui. Šis projektas išskirtinis tuo, kad vienu metu yra apklausti ir elito, ir visuomenės atstovai, todėl šias nuomones galima palyginti. DELFI skelbia jau ketvirtą – visuomenininkų sąrašą.

Elito nuomone, įtakingiausi visuomenininkai Lietuvoje yra Vilniaus universiteto (VU) istorikas A. Bumblauskas ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) istorikas L. Mažylis. Trečiąją vietą užėmė kunigas R. Doveika. Tuo metu į visuomenės sudarytą trejetuką vietoj L. Mažylio patenka dirigentas Donatas Katkus.

Visuomenės dešimtuke taip pat atsidūrė architektas, grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas, vyskupas Gintaras Grušas, teatro ir operos režisierė Dalia Ibelphautaitė, teatro režisierius Oskaras Koršunovas, edukologė Austėja Landsbergienė ir dirigentas Gintaras Rinkevičius. Į elito sudarytą dešimtuką nepateko A. Kaušpėdas ir G. Rinkevičius, tačiau pateko profesorius Tomas Venclova ir politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius.

Didžiulę įtaką daro televizija

Bene didžiausia šio sąrašo staigmena – istoriko L. Mažylio ir dirigento D. Katkaus šuoliai. Pernai L. Mažylis elito sąraše užėmė 9 vietą, šiemet – 2 vietą. Visuomenės sąraše iš 7 vietos jis pakilo į 4 vietą. D. Katkaus šuoliai dar įspūdingesni – visuomenės sąraše jis iš 21 vietos pakilo į 2 vietą, o elito – iš 20 į 10 vietą.

Elito apklausą atlikusio žurnalo „Reitingai“ vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas mano, kad visų lyderių reitingams didelę įtaką padarė televizija.

„Televizija, portalai, radijo laidos ir spauda turi stulbinamą įtaką, tai išreikštai matosi per Liudą Mažylį. Jis visus metus turėjo laidą ir jis nuolat šmėžavo ir gana šauniame vaidmenyje. Jis pristatinėjo istoriją – tauriai, pakiliai, jokių skandalų šešėlio, jis tai daro užtikrintai autoritetingai, tai natūralu, kad žmogus į antrą vietą pakilo“, – mano G. Sarafinas.

Pasak jo, panašiai yra ir su istoriku A. Bumblausku, kurį taip pat galima gana dažnai pamatyti televizijoje. Panašiai jis vertina ir R. Doveikos elito sąraše užimamą vietą.

„R. Doveika, nors tarsi nukrito iš antros į trečią vietą, tačiau jis gavo daugiau balsų negu pernai. Jis dalyvauja televizijos projektuose, pavyzdžiui, kai būna renkamos aukos. Yra toks posakis „širdžių premjeras“, tai čia yra „širdžių kunigas“, jį labai žmonės myli“, – DELFI sakė G. Sarafinas.

Tuo metu visuomenės apklausą vykdžiusios bendrovės „Spinter tyrimai“ vadovas I. Zokas sako, kad visuomenininkų sąrašas apskritai yra gana sunkus sąrašas respondentams.

„Žmonės didelės dalies jų nežino ir tiesiog ieško žinomų ar pažįstamų pavardžių, todėl galimi didesni subangavimai. Tai vienas iš galimų paaiškinimų dėl Donato Katkaus. Be to, gali būti maišymas su pakankamai daug žiniasklaidoje matomu Mykolu Katkumi“, - mano I. Zokas.

L. Mažylio augimą jis taip pat sieja su dažnesniu matymu žiniasklaidoje. Anot I. Zoko, jis pernai dar buvo visiška naujiena - greit išgarsėjusi ir, matyt, dar ne visiems tuomet įsiminusi pavardė.

Jungia vienas bendras bruožas

Anot G. Sarafino, kalbant apie visus tris – A. Bumblauską, L. Mažylį ir R. Doveiką, į akis krenta tai, kad jie nėra arogantiški, jie viską daro paprastai, suvokiamai, nekalba sudėtingai, nevaidina kažko prieš žmones, todėl žmonės juos priima labai šiltai.

„Daugumai, bent jau pirmajame dvidešimtuke atsidūrusių asmenybių, tinka toks apibūdinimas – laisvos asmenybės. Tikriausiai sutiksite, kad ir O. Koršunovas, ir T. Venclova, ir A. Bumblauskas, ir L. Mažylis, ir kiti – jie yra laisvi iš savęs, jie tą spinduliuoja ir tuo naudojasi“, – mano G. Sarafinas.

Pasak žurnalo „Reitingai“ vyr. redaktoriaus, visuomenininkų sąraše nėra „superlyderių“ ar tokių asmenybių, kurie kitas asmenybes smarkiai užgožtų.

„Nėra tokių atsiplėšusių kaip būna sporte ar politikoje. Mes turime apie trisdešimt įtakingų visuomenininkų, kurie daro teigiamą įtaką. Kalbant apie juos, nebuvo respondentų, kurie sakytų, kad štai šito visuomenininko įtaka yra neigiama. Dauguma pabrėžė, kad tai yra teigiama įtaka visai valstybei ir visuomenei. Taigi jie kitus žmones įkvepia didesniems tikslams“, – mano G. Sarafinas.

L. Mažylis: labai smagi kompanija

L. Mažylis, išgirdęs, kad pakilo abiejuose sąrašuose, labai apsidžiaugė. Jis pabrėžė, kad labai svarbu, kad žmonės nepamiršta istorijos, domisi ja.

„Žmonėms yra turbūt svarbus tas pernykštis 2017 metų įvykis, kai atsirado svarbiausias mūsų valstybės dokumentas. Smagu, kad žmonėms tai svarbu ir kad jie to nepamiršta. Ir kad, pasirodo, istoriniai dalykai, mūsų tokioje šių dienų sumaištyje, kada mes visi orientuoti tik į ateitį, tik į rytdieną, žmonėms yra svarbūs. Tuo tik galiu pasidžiaugti. Labai smagi kompanija“, – DELFI sakė istorikas.

Anot jo, istorijoje glūdi valstybės sprendimų užtaisas, dėl to jis džiaugiasi, kad įtakingiausiųjų sąrašo viršuje yra tie, kurie primena apie mūsų tautos praeitį.

Paklaustas, ar toks įvertinimas skamba jam kaip įpareigojimas dirbti valstybės labui, L. Mažylis teigė, kad daug žmonių kasdien stengiasi ir dirba valstybės gerovei, o kodėl išskiriamas vienas ar kitas žmogus – kitas klausimas, vertas atskiro tyrimo.

Tuo metu D. Katkus akcentavo, kad jam labai svarbu, jog įvertinama ir visuomenininkų, ne tik politikų reikšmė.

„Nežinau kriterijus, kodėl taip balsuoja, tik galiu pasakyti, kas yra labai svarbu man, kad vis dėlto, yra pripažįstama bendruomenės ir žmonių reikšmė. Bendruomenė, žmonės, piliečiai, kurie yra nepriklausomi ir kurie sako savo nuomonę, tai yra labai svarbūs dalykai“, – DELFI sakė jis.