Kijeve antradienį su valstybiniu vizitu viešintis Lietuvos vadovas su Ukrainos prezidentu pasirašytoje deklaracijoje pažymi abiejų valstybių siekį toliau plėtoti įvairiapusį bendradarbiavimą dvišaliu, regioniniu ir visos Europos lygiu, remti tolimesnę Ukrainos integraciją į euroatlantinę erdvę ir Pasaulio prekybos organizaciją.

Deklaracija buvo pasirašyta po Ukrainos ir Lietuvos prezidentų tarybos posėdžio. Tai buvo pirmasis šios Tarybos posėdis, nors pati Taryba buvo įkurta dar 2002 metais. Tarybos tikslas - ieškoti naujų nišų Ukrainos ir Lietuvos dvišaliam bendradarbiavimui, remti Ukrainos tikslus kelyje į euroatlantines struktūras.

Deklaracijoje prezidentai konstatuoja, jog Ukrainos ir Lietuvos partnerystė bei trišalis bendradarbiavimas tarp Ukrainos, Lietuvos ir Lenkijos yra svarbi regiono saugumo ir stabilumo sudedamoji dalis.

Lietuva pasižada toliau remti būsimą Ukrainos integraciją į Europos ir euroatlantinę erdvę bei susitaria gilinti bendradarbiavimą plėtojant intensyvesnį dialogą ir modernizuojant Ukrainos gynybos bei saugumo sektorius ir informuojant Ukrainos visuomenę apie NATO.

Prezidentai taip pat konstatuoja, jog susitarimas tarp Ukrainos ir ES dėl vizų išdavimo palengvinimo ir readmisijos pasirašymas bei galimybė Ukrainos piliečiams naudotis beviziu režimu keliaujant į Europos Sąjungą pagerins tiesioginius žmonių ryšius ir praturtins ES valstybių narių bei Ukrainos bendradarbiavimą.

Lietuvos ir Ukrainos vadovai įsipareigoja gerinti prekybos ir investavimo sąlygas, dalyvauti bendruose energetikos projektuose, bendradarbiauti plėtodamos transporto koridorius tarp Juodosios ir Baltijos jūrų regionų bei plėsti konteinerių transportavimo geografinę erdvę Kaukazo-Kaspijos jūros bei Skandinavijos kryptimi.

Be to, deklaracijoje abi šalys pabrėžia, kad laikysis tarptautinės teisės, suvereniteto principų ir teritorinio vientisumo sprendžiant "įšaldytus" konfliktus Europoje, taip pat V.Adamkus ir V.Juščenko akcentuoja bendradarbiavimo regiono lygiu, įskaitant bendradarbiavimą Demokratinio pasirinkimo bendrijoje, GUAM ir kitur svarbą.

Ukrainos integracija į euroatlantines struktūras yra vienas Lietuvos užsienio politikos prioritetų.

Lietuvos ir Ukrainos prezidentai apsikeitė valstybiniais apdovanojimais

V.Adamkus ir V.Juščenka apsikeitė savo valstybių ordinais. Ukrainos prezidentui V.Juščenko V.Adamkus įteikė aukščiausią Lietuvos valstybės apdovanojimą - Vytauto Didžiojo ordiną su aukso grandine. Savo ruožtu V.Juščenko Lietuvos vadovui įteikė ordiną "Už nuopelnus".

Lietuvos ordinais taip pat buvo apdovanota grupė iškilių Ukrainos politikų, kultūros ir visuomenės veikėjų.

Ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Didžiuoju kryžiumi apdovanoti Ukrainos gynybos ir užsienio reikalų ministrai Anatolijus Gricenka bei Borisas Tarasiukas.

Ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Komandoro kryžius įteiktas Ukrainos ambasadoriui Lietuvoje Borisui Klimčiukui ir Ukrainos Aukščiausiosios Tarybos aparato vadovui Valentinui Zajčukui.

To paties ordino Karininko kryžiumi apdovanoti Ukrainos parlamentaras, Tarpparlamentinės ryšių su Lietuva grupės narys Sergejus Byčkovas, šios grupės vadovė Olga Bodnar, Ukrainos prezidento sekretoriato vadovo pavaduotojai Viktoras Bondar ir Oleksandras Čalyjus, parlamentaras Viktoras Bondarenko bei parlamentaras, Ukrainos krepšinio federacijos viceprezidentas Oleksandras Volkovas.

Ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Riterio kryžiumi apdovanotas lietuvių kilmės Ivano-Frankovsko miesto meras Viktoras Anuškevičius, Kijevo valstybinio I.Karpenko-Karyj teatro, kino ir televizijos universiteto rektorius Oleksijus Bežinas, televizijos kanalo ICTV generalinis direktorius Oleksandras Bonučkijus, Kijevo miesto valstybinės administracijos vadovo pavaduotoja Liudmila Denisiuk, Nacionalinio universiteto Kijevo Mohilianska akademija katedros vedėja Natalija Jakovleva, radijo stoties "Era" vyriausioji redaktorė Ina Kuznecova, istorijos mokslų profesorius Feliksas Šabuldo, Ukrainos mokslų akademijos O.Potebnia kalbotyros instituto Romanų, germanų ir baltų skyriaus vyresnioji mokslinė bendradarbė Aušrelė Taranenko.

V.Adamkaus vizitas - paramos ženklas

Stebėtojų teigimu, Lietuvos vadovo vizitas gali būti vertinamas kaip paramos ženklas euroatlantinės integracijos šalininkams Kijeve, šalies aukščiausiuosius valdžios sluoksnius krečiant nesutarimams dėl Ukrainos siekių stoti į NATO ir Europos Sąjungą.

Tris dienas truksiančio vizito metu prezidentas apsilankys Ukrainos sostinėje Kijeve, taip pat - Lucke ir Donecke.

Kijeve V.Adamkus susitiks su Ukrainos premjeru Viktoru Janukovyčiumi, Aukščiausiosios Rados pirmininku Oleksandru Morozu.

V.Adamkus ir V.Juščenko taip pat dalyvaus Lietuvos-Ukrainos verslo forume, kuriame žadama aptarti verslo sąlygas Lietuvoje ir Ukrainoje, pokyčius Lietuvos ekonomikoje, šaliai tapus Europos Sąjungos nare.

Lietuvos vadovas taip pat padės gėlių prie Bado aukų paminklo, vėliau Kijevo T.Ševčenkos vardo universitete skaitys paskaitą, skirtą Lietuvos ir Ukrainos diplomatinių santykių atkūrimo 15 metų sukakčiai.

Trečiadienį Kijeve rengiami prezidento darbo pusryčiai su Ukrainos ekonomikos ir verslo pasaulio atstovais, potencialiais investuotojais. Prezidentas susitiks su stambių Ukrainos kompanijų "Energoatom", "Chlib Ukraini", "Naftogaz Ukraini" vadovais.

Šio vizito metu taip pat bus pasirašomi Lietuvos ir Ukrainos regionų bendradarbiavimo susitarimai - Telšių apskrities ir Sumų srities, Šiaulių apskrities ir Čerkasų srities bei Lvovo srities bendradarbiavimo susitarimai.

Trečiadienį priešpiet V.Adamkus išvyks į Lucką, kur lankysis istorinėje Liubarto pilyje, Ikonų muziejuje, susitiks su Volynės srities bei Lucko miesto vadovybe, pietaus restorane "Vytauto karūna".

Luckas - Lietuvos valstybei istoriškai svarbus miestas. 1429 metais Rytų ir Vidurio Europos valdovų suvažiavime Lucke Šventosios Romos imperijos imperatorius ir Vengrijos karalius Zigmantas Liuksemburgietis Lietuvos karaliumi karūnuoti pasiūlė tuometinį Lietuvos didįjį kunigaikštį Vytautą.

Trečiadienį vakare V.Adamkus išvyks į Ukrainos rytuose esantį Donecko miestą, kur ketvirtadienį susitiks su Lietuvos ir Ukrainos verslo forumo dalyviais, po to dalyvaus Lietuvos garbės konsulato atidaryme.

Taip pat prezidentui V.Adamkui bus suteiktas Donecko valstybinio M.Tugan-Baranovskio ekonomikos ir prekybos universiteto garbės daktaro laipsnis. Šia proga prezidentas skaitys paskaitą universiteto dėstytojams ir studentams.

Į Vilnių šalies vadovas grįš ketvirtadienį vakare.

Lietuvos prezidentas - dažnais svečias Ukrainoje. Šiemet Ukrainoje V.Adamkus jau pabuvojo tris kartus. Tačiau tai bus pirmasis V.Adamkaus valstybinis vizitas Ukrainos vadovu prieš beveik dvejus metus tapus provakarietiškų pažiūrų V.Juščenkai.

Lietuvos prezidentas kartu su tuometiniu Lenkijos prezidentu Aleksandru Kwasniewskiu ir keliais kitais tarptautinės bendruomenės atstovais 2004 metų pabaigoje tarpininkavo sprendžiant Ukrainoje kilusį politinį konfliktą tarp susipriešinusių politinių jėgų.

"Oranžinė revoliucija" - pilietinio nepasitenkinimo banga kilo dėl prezidento rinkimų rezultatų. Tačiau tarpininkaujant Lietuvos ir Lenkijos prezidentams, buvo surengtos derybos, po kurių pakartotinai surengtus prezidento rinkimus laimėjo provakarietiškų pažiūrų V.Juščenka.

Vėliau "oranžinėje revoliucijoje" dalyvavusios demokratinės jėgos ėmė konkuruoti tarpusavyje, o praėjusį pavasarį po rinkimų Aukščiausioje Radoje įsivyravo V.Juščenkos oponentai. Po kelis mėnesius trukusios parlamentinės krizės vyriausybę suformavo buvęs V.Juščenkos rinkimų varžovas V.Janukovyčius.

Jis nusiuntė Vakarams signalus apie "įšaldomą" Ukrainos siekį integruotis į NATO.