Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos šalių diplomatai trečiadienį Minske atvyko pas Nobelio literatūros premijos laureatę Sviatlaną Aleksijevič, siekdami apsaugoti ją nuo galimo sulaikymo, BNS tvirtino Lietuvos ambasadorius Minske Andrius Pulokas.

Jis BNS sakė atvykęs pats, kartu yra Čekijos, Slovakijos, Švedijos, Austrijos, Rumunijos ir kitų valstybių diplomatai.

„Esame kartu. Gavome signalų, kad į jos butą skambina nepažįstami žmonės, tikėtina, saugumo ar milicijos atstovai. Tokiu būdu sužinojome, nutarėme, kad gali grėsti sulaikymas, nes Sviatlana Aleksijevič yra paskutinė iš Koordinacinės tarybos narių, kuri nėra sulaikyta arba nėra išvykusi iš Baltarusijos“, – BNS sakė A. Pulokas.

Pasak jo, S. Aleksijevič jaučiasi gerai ir yra pasiryžusi toliau likti šalyje.

„Visokių variantų yra, bet kol kas atrodo, kad Sviatlana yra linkusi tiesiog likti ten, kur ji yra – savo bute ir būti Baltarusijos tautos, žmonių simboliu ir herojumi, asmenybe, kuri toliau vienytų ir rodytų vidinį, savo kelią“, – teigė diplomatas.

Lietuvos ambasados darbuotoja: yra du autobusiukai su uniformuotais ir neuniformuotais pareigūnais

Kaip „Delfi“ teigė Lietuvos ambasados Baltarusijoje darbuotoja Asta Andrijauskienė ji taip pat yra S. Aleksijevič bute. Jos teigimu, kartu su ja yra apie 10 Europos Sąjungos ambasadorių.

„Tarp jų Vokietijos, Lenkijos, Švedijos, Austrijos, Slovakijos ir, be abejo, mūsų ambasadorius. Mes iš tikrųjų pirmi ir atvykome, ir pakvietėme“, – teigė A. Andrijauskienė.

Paklausta, ar prie S. Aleksejevič buto iš tiesų yra saugumiečių, pašnekovė teigė, jog pasakyti sunku, nes Nobelio premijos laureatė gyvena septintame aukšte.

„Iš žmonių, kurie apačioje, žinome, kad yra du autobusiukai su uniformuotais ir neuniformuotais pareigūnais. Jie bandė užeiti, jų neleido, kol kas jie jėga nesilaužė, bet nežinome, kaip bus toliau“, – „Delfi“ sakė A. Andrijauskienė.

Diplomatė teigė, kad kol kas nėra plano, ką daryti toliau.

„Čia situacija nenuspėjama kiekvieną dieną, nežinau ką toliau darysime, tariamės“, – teigė ji.

Pasak A. Andrijauskienės, S. Aleksejevič prieglobstį pasiūlė ne viena šalis, tačiau kol kas rašytoja to daryti neplanuoja.

„Ji labai ryžtingai sako, kad ji nenori išvykti, kad ji nori likti su savo šalies žmonėmis“, – apie situaciją pasakojo diplomatė.

Nausėda ragina reaguoti į veiksmus Baltarusijoje prieš S. Aleksijevič

Pasirodžius pranešimams, jog nežinomi asmenys bando patekti į Nobelio literatūros premijos laureatės Sviatlanos Aleksijevič butą Minske, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ragina tarptautinę bendruomenę reaguoti. BNS žiniomis, į rašytojos butą trečiadienio dieną yra atvykę Lietuvos, taip pat – kai kurių kitų ES šalių diplomatai, taip siekiant ją apsaugoti.

„Brutalūs žmogaus teisių pažeidimai, deja, tęsiasi Baltarusijoje. Sviatlanai Aleksijevič, Nobelio premijos laureatei, gresia sulaikymas. Kiti Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai yra sulaikomi arba deportuojami. Tarptautinė bendruomenė negali tylėti!“, – tviteryje rašė prezidentas.

Į situaciją sureagavo ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Nežinomi žmonės beldžiasi į S. Aleksijevič, Nobelio premijos laureatės, vienintelės vis dar laisvos Koordinacinės tarybos narės, duris. Verčiau jie pasibelstų į savo sąžinę, kol nevėlu“, – tviteryje rašo ministras.

S. Aleksijevič yra opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narė. Rugpjūčio 26 dieną ji buvo iškviesta į apklausą Baltarusijos tyrimų komitete kaip liudininkė Koordinacinės tarybos byloje ir tuomet atsisakė duoti parodymus.

Šiuo metu praktiškai visi Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai yra sulaikyti arba išvaryti iš Baltarusijos.

S. Aleksijevič yra opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narė. Rugpjūčio 26 dieną ji buvo iškviesta į apklausą Baltarusijos tyrimų komitete kaip liudininkė Koordinacinės tarybos byloje ir tuomet atsisakė duoti parodymus.