Beveik 10 dienų Pensilvanijos Nacionalinės gvardijos mokymo centro teritorijoje kartu treniravęsi lietuviai ir amerikiečiai kariai tobulino šaudymo įgūdžius, bendrai vykdė užduotis miškingoje vietovėje ir mūšio mieste operacijas.

Šiose pratybose dalyvavo Lietuvos karių būrys, kurį sudarė trys skyriai iš Krašto apsaugos savanorių pajėgų karių ir vienas iš Karaliaus Mindaugo husarų bataliono. Lietuviai treniravosi su Pensilvanijos Nacionalinės gvardijos 1-ojo Bataliono 111-osios pėstininkų kuopos kariais, kuriems tai buvo svarbiausios metų pratybos.

Bendram JAV ir Lietuvos karių vienetui pagrindinė pratybų užduotis buvo nepastebėtiems atvykti į tariamą miestą, jame „išvalyti“ šešis pastatus, neutralizuoti priešiškai nusiteikusius asmenis, pasirūpinti sužeistaisiais ir atsitraukti. Baigiamąją operaciją planavo Lietuvos būrio valdymo grupės kariai, jai vykdyti taip pat buvo pasitelktos pėstininkų kovos mašinos „Stryker“, papildoma JAV Nacionalinės gvardijos minosvaidininkų grupė.

„Sakoma, po pirmo šūvio tenka peržiūrėti savo veiksmus, todėl džiaugiuosi teisingais skyrių vadų sprendimais ir veiksmų kokybe reaguojant į besikeičiančią operacijos eigą. Pavyzdžiui, dėl užbarikaduotų durų negalėjome šturmuoti pastato per atsarginius laiptus, todėl teko veržtis per langą kitoje pastato pusėje“, – apie bendrus karių veiksmus operacijos metu sakė Lietuvos karių būrio vadas kapitonas Edvardas Mankus. Pasak karininko, svarbiausia, kad jungtinis abiejų šalių vienetas užduotį įvykdė laiku ir be priekaištų.

Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai bendrose pratybose su JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos kariais dalyvauja jau ketvirtą kartą. Kariai savanoriai iš įvairių KASP rinktinių pratybose JAV dalyvavo 1999, 2008 ir 2014 metais.