Tai liudija viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų studijos "Spinter" atliktos sociologinės apklausos rezultatai, kuriuos ketvirtadienį išspausdino savaitraštis "Veidas".

Anot tyrimo, 17,5 proc. respondentų mano, kad Lietuvos kariuomenė turėtų įsitraukti į kovą ir siųsti savo kareivius į Afganistaną, tuo tarpu 29,7 proc. apklaustųjų teigia, kad Lietuva turėtų įsitraukti į kovą su terorizmu, tačiau kovoti galima ir nesiunčiant savo kareivių.

8,3 proc.respondentų teigia, kad Lietuvai nereikėtų veltis į kovą su terorizmu.

Net 44,5 proc. apklaustųjų nėra apsisprendę arba neturi nuomonės šiuo klausimu.

Per apklausą paaiškėjo, kad Lietuvos karių misijai Afganistane labiau pritaria vyrai ir didžiųjų miestų gyventojai, skeptiškiau nusiteikę pensininkai ir kaimo žmonės.

Per apklausą rugsėjo 24 dieną "Spinter" apklausė 1007 šalies gyventojų nuo 18 iki 75 metų.

Lietuvos specialiųjų pajėgų kariai į pusmečio misiją JAV vadovaujamoje antiteroristinėje operacijoje "Enduring Freedom" ("Tvirta taika") Afganistane išvyks lapkritį ir bus dislokuoti sostinės Kabulo arba šalies pietuose esančio Kandaharo miesto rajone.

Tyrimo metu gyventojų taip pat buvo klausiama, kaip jie įvertintų tai, kad Lietuvai įstojus į NATO, šalyje būtų įkurtos užsienio valstybių karinės bazės.

Teigiamai Lietuvoje įsikursiančias užsienio pajėgų bazes vertintų 9,1 proc. apklaustųjų, neutraliai - 21,5 proc., neigiamai - 30,8 proc. respondentų.

32,5 proc. tyrimo dalyvių teigė, jog bazės galėtų būti kuriamos su tam tikrais apribojimais. Nežinojo arba neturėjo nuomonės 6,1 proc. apklaustųjų.

Teigiamai šį naują reiškinį vertintų daugiausia jaunimas, vyrai, didmiesčių gyventojai, vidurinįjį išsilavinimą turintys respondentai, neigiamai - kaimo gyventojai, vidutinio amžiaus bei žemesnįjį išsilavinimą turintys apklaustieji.

Į Afganistaną vyksiantys 37 Lietuvos kariai veiks JAV specialiosios paskirties dalinio sudėtyje ir vykdys žvalgybinį patruliavimą bei saugos kai kuriuos objektus.

Lietuvos būrį sudarys profesionalios tarnybos kariai iš Kauno Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono bei kitų ypatingosios paskirties tarnybų, kurios sudaro jungtines Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgas "Aitvaras".

Antradienį nutarimą nusiųsti Lietuvos karius dalyvauti JAV vadovaujamoje antiteroristinėje operacijoje Afganistane priėmė Seimas.

Seimas prieš dvi savaites jau palaimino keturių Lietuvos karo medikų siuntimą į Afganistaną dalyvauti Jungtinių Tautų (JT) vadovaujamoje taikos palaikymo operacijoje.

Šioje misijoje nuo spalio vidurio jie dalyvaus Čekijos karo ligoninės sudėtyje.

Sprendimai pasiųsti Lietuvos karius ir karo medikus į Afganistaną grindžiami praėjusiais metais priimtais Seimo nutarimais.

Tuomet Seimas pasmerkė praėjusių metų rugsėjo 11 dienos teroro išpuolius prieš JAV ir parėmė antiteroristinės koalicijos veiksmus prieš Afganistane besislapstančius teroristus ir juos globojantį talibų režimą.

Lietuva tikisi šių metų lapkritį Prahoje vyksiančiame Aljanso šalių narių vadovų susitikime būti pakviesta narystei NATO.