„Lietuvos geležinkeliai“ DELFI informavo, jog nubausti darbuotojai – lenkai, rusai, baltarusiai, ukrainiečiai, esama ir lietuvių, kuriems už valstybinės kalbos nevartojimą apkarpyti atlyginimai.

Bendrovės teigimu, nevalstybine kalba darbo metu bendravę specialistai galėjo netgi sukelti grėsmę saugiam traukinių eismui. O EŽTF tikina, kad taip įmonė nubaudė už užsienio kalbų mokėjimą, kuris paprastai laikomas privalumu. Ši organizacija geležinkeliečiams su apkarpytais algų priedais siūlo teisinę pagalbą.

Traukinių eismą reguliavo lenkiškai

Kaip DELFI teigė „Lietuvos geležinkelių“ Vidaus administravimo ir saugos departamento Bendrojo skyriaus vyresnysis specialistas Vidmantas Gudas, minėti 11 darbuotojų – tai daugiausiai traukinių eismo tvarkdariai, budėtojai. Esama ir suvirintojų, vienas mašinisto padėjėjas.

Šie darbuotojai darbo metu esą bendravo nevalstybine kalba, pavyzdžiui, per tarnybines radijo ryšio priemones. Anot V. Gudo, kiti geležinkeliečiai tiesiog nesuprato lenkiškai ar rusiškai darbinius reikalus aptarinėjančių kolegų.

„Direkcijos darbuotojų valstybinės kalbos vartojimas atliekant tarnybines pareigas ypač svarbus siekiant užtikrinti saugų traukinių eismą. Bendrovė deda daug pastangų siekdama užtikrinti saugų krovinių ir keleivių vežimą. Viena iš priemonių užtikrinti eismo saugą yra tinkamas darbuotojų valstybinės kalbos vartojimas atliekant tarnybines pareigas, siekiant, kad darbuotojų vienas kitam perduodama informacija GSM-R radijo ryšiu būtų tiksliai suprasta, teisingai vykdomi nurodymai ir nebūtų sukeliama grėsmė saugiam traukinių eismui ir žmonių gyvybėms“, - aiškino „Lietuvos geležinkelių“ atstovas.

Jis pabrėžė, jog valstybės valdomos bendrovės darbuotojus valstybinę kalbą darbo metu įpareigoja vartoti ir įstatymas.

„Įstatymai numato atsakomybę už valstybinės kalbos nevartojimą atliekant tarnybines pareigas, raštvedyboje ir susirašinėjant šalies viduje. Darbuotojų pareigą vartoti valstybinę kalbą atliekant tarnybines pareigas taip pat nustato direkcijos darbuotojų pareiginiai nuostatai, kuriuose, remiantis Vyriausybės patvirtintomis valstybinės kalbos mokėjimo kategorijomis, kaip kvalifikacinis reikalavimas apibrėžiama ir būtina valstybinės kalbos mokėjimo kategorija“, - algų apkarpymo motyvus aiškino V. Gudas.

„Lietuvos geležinkelių“ vidaus taisyklėse numatyta, kad už valstybinės kalbos nevartojimą atliekant tarnybines pareigas kintamoji algos dalis vadovaujančiam personalui gali būti sumažinta iki 100 proc., darbininkams – iki 50 proc., o už piktybišką valstybinės kalbos nevartojimą jau gavus už tai įspėjimą – iki 100 proc. V. Gudo teigimu, daugumai iš minėtų 11 darbuotojų pritaikyta trumpalaikė sankcija – kintamosios dalies apkarpymas vienam mėnesiui.

Pasak jo, priedų apkarpymo įmonės darbuotojai neturėtų priimti kaip bausmės.

„Kintamoji atlyginimo dalis bendrovės darbuotojams skiriama už nepriekaištingą darbuotojo pareiginiuose nuostatuose nustatytų funkcijų vykdymą bei gerą atliktų darbų kokybę, siekiant motyvuoti darbuotoją dar geriau ir našiau dirbti. Ji skiriama pagal nustatytą tvarką kiekvieną mėnesį įvertinus kiekvieno darbuotojo veiklos rezultatus, jiems pasiekti įdėtas pastangas, atlikimo terminus, pareigų, numatytų darbuotojo pareiginiuose nuostatuose tinkamą atlikimą ir pan. Atsižvelgus į tai, kintamoji atlyginimo dalis gali būti atitinkamai mažinama arba didinama. Kintamosios dalies sumažinimas – tai ne drausminės atsakomybės taikymas, o galimybė bendrovės ir įvairių grandžių vadovams tinkamai įvertinti kiekvieno darbuotojo pastangas, asmeninį indėlį į konkretaus padalinio ar visos bendrovės veiklos rezultatus ir būdas skatinti darbuotojus dirbti našiai, efektyviai ir kokybiškai“, - sakė V. Gudas.

EŽTF: už tai turėtų duoti premijas

Tuo tarpu lenkų tautinės mažumos interesus teismuose dažnai atstovaujantis EŽTF paskelbė pranešimą, kuriame prašo minėtus 11 geležinkeliečių atsiliepti ir siūlo jiems teisinę pagalbą.

„Fondas kreipiasi į nukentėjusiuosius su prašymu susisiekti ir siūlo jiems nemokamą teisinę pagalbą siekiant atgauti prarastas pinigines lėšas ir kompensacijas. Gebėjimas vartoti kitas kalbas kiekvienam darbuotojui yra privalumas. Demokratinėse valstybėse tas gebėjimas yra pagrindu premijai skirti, Lietuvoje, deja, – bausmei“, - rašoma EŽTF pranešime.

„Lietuvos geležinkelių“ taisyklės, leidžiančios apkarpyti ar nubraukti kintamąją algos dalį už valstybinės kalbos nevartojimą, galioja nuo 2009 m. rudens.