"Būdami Lietuvos laisvės sargybiniai, turime budėti, kad Lietuva išliktų laisva ir nepriklausoma valstybe", - trečiadienį spaudos konferencijoje Vilniuje teigė visuomeninio judėjimo "Už nepriklausomą Lietuvą" atstovu prisistatęs Nacionaldemokratų partijos vadovas Mindaugas Murza.

Dešimtį kartų nesėkmingai mėginęs užregistruoti savo nacionalsocialistinę partiją ir vėliau legalios Nacionaldemokratų partijos vadovu tapęs M.Murza patvirtino, kad nacionaldemokratai parems judėjimą, nukreiptą prieš Lietuvos narystę ES.

Be minėtojo M.Murzos, iniciatyvinei grupei spaudos konferencijoje taip pat atstovavo tarptautinių santykių ir ekonomikos konsultantas Algis Avižienis, žurnalistas Pranciškus Šliužas, Matematikos instituto darbuotojas Antanas Baskas ir studentas Laurynas Kasčiūnas.

Euroskeptikai kaip pagrindinius argumentus prieš Lietuvos stojimą į ES nurodė neva gresiantį ekonominį sąstingį ir "tautinės valstybės nykimą".

Pasak jų, Europos Sąjungoje "niveliuojasi tautos", tačiau jie nurodė kurios konkrečiai tautos 15 narių turinčioje organizacijoje neteko savojo tapatumo.

Be to, euroskeptikų manymu, Lietuvai įstojus į ES, kraštą užplūs imigrantai iš "trečiojo pasaulio" valstybių, todėl Lietuvoje išaugs nusikalstamumas, nes "yra tiesioginis ryšys tarp nusikalstamumo ir imigracijos".

Euroskeptikai savo idėjų skleidimui tikisi Visuomeninio transliuotojo pagalbos. Jie numatė prašyti Lietuvos radijo ir televizijos vadovų skirti nemokamą eterio laiką informacijai prieš Lietuvos narystę ES.

Be to, antieuropines idėjas žadama skleisti per regioninę spaudą. Euroskeptikai prisipažino, kad visą informacinę kampaniją prieš ES jie finansuos iš savo kišenės, bet tikisi sulaukti ir rėmėjų, kurių kol kas neturi, pagalbos.

Didžiulį susirūpinimą jiems kelia ir būsimo referendumo balsavimo klastojimo galimybė. Todėl jie žada referendumo dieną kiekvienoje rinkimų apylinkėje turėti stebėtojus.

"Mūsų (euroskeptikų - BNS) nėra mažai, tačiau Lietuvoje vyrauja didžiulė baimė pasisakyti prieš valdžią", - teigė euroskeptikas P.Šliužas.

Antradienį Europos komitetas pristatė Lietuvos gyventojų visuomenės informavimo kampaniją, kuria siekiama paskatinti rinkėjus ateiti balsuoti ES referendume.

Numatyta, kad iki referendumo visoje Lietuvoje įvyks apie 300 akcijų ir renginių - apie Europą diskutuos Lietuvos miestų ir kaimų gyventojai, moksleiviai ir ūkininkai, muzikantai ir darbininkai, patirtimi dalinsis ES senbuviai.

Balandį į kelionę po Lietuvą vėl išvažiuos "eurobusas". Visi Lietuvos gyventojai galės linksmintis Europos dienos - gegužės 9-osios - renginiuose. Referendumą dėl stojimo į ES Lietuvoje preliminariai numatyta surengti gegužės 11 dieną.

Lietuva bus pirmoji Baltijos valstybė, kurios piliečiai balsuos dėl narystės ES. Praėjusių metų pabaigoje sėkmingai derybas dėl narystės ES baigusi Lietuva tikisi tapti visateise šios organizacijos nare 2004 metais.

Sociologinių tyrimų duomenimis, Lietuvos narystę ES remia daugiau nei 60 proc. Lietuvos rinkėjų.